۳۰ دانشگاه کشور در رده موثرترین دانشگاه‌های جهان

به گزارش عیارآنلاین، محمدجواد دهقانی سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: با یک نگاه راهبردی، مرجعیت علم و فناوری بهترین هدف برای تبدیل علم به ثروت و قدرت است. کسب مرجعیت علم و فناوری در جهان اولین بند از سیاست‌های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری است. هر چند نهضت جنبش علمی در چند سال گذشته در کشور شکل گرفته است، اما مسیر دشواری تا دستیابی به مرجعیت علم و فناوری جهان وجود دارد.

دهقانی اظهار داشت: دستیابی به مرجعیت علم و فناوری جهان بدون ژرف‌نگری و برنامه ریزی ناممکن خواهد بود. دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی کشور بایستی در حوزه دیپلماسی علم و فناوری و اثرگذاری اقتصادی گام‌های اساسی بردارند.

وی افزود: دانشگاه‌های کشور در چندین سال گذشته نشان دادند که از توان علمی بسیار بالایی برخوردار هستند، اما نقش تمامی این دانشگاه‌ها در پیشبرد علم کشور یکسان نیست و البته آنها از ظرفیت‌ها و بودجه‌های یکسانی نیز برخوردار نیستند.

رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (RICeST) ادامه داد: میزان استنادها به انتشارات علمی یک کشور از جمله شاخص‌های مهمی است که بیانگر میزان تکیه نظام جهانی علم بر علم آن کشور است. دنیای علم امروز استنادها را به عنوان یکی از شاخص‌های اصلی مرجعیت پذیرفته است. نخبگان علمی دنیا پراستنادترین آن‌ها هستند و همین نخبگان نقش بسزائی در مرجعیت علمی و فناوری دانشگاه‌ها دارند.

دهقانی تصریح کرد: در بیست و پنج سال گذشته بیش از ۳۶۰ میلیون استناد در دنیای علم صورت گرفته است که ۸۰ درصد این استنادها تنها به ۷ درصد از کشورهای دنیا صورت گرفته است. بنابراین، کسب مرجعیت علمی دشوار بوده و نیازمند برنامه ریزی و یک جهاد علمی است. صد دانشگاه برتر دنیا در پنج سال گذشته ۳۴ درصد از کل استنادهای دنیا را دریافت کرده‌اند. آنها همچنین ۲۱ درصد از علم دنیا را تولید می کنند، اما به هر ترتیب آنها بیش از تولید علم شان استناد دریافت می‌کنند.

وی در ادامه بین داشت: پایگاه طلایه داران علم تامسون رویترز (آی.اس.آی) فهرستی از موثرترین دانشگاه های دنیا را معرفی می کند. دانشگاه ها براساس تعداد استنادهایی که در ۱۰ سال گذشته دریافت کرده‌اند انتخاب شده‌اند. این فهرست هر دو ماه یکبار روزآمد شده به نحوی که دانشگاه‌ها مرتبا مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت عدم کسب حد نصاب امتیاز، حذف می‌شوند. برای انتخاب موثرترین دانشگاه‌ها، تمام دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی دنیا بر حسب میزان اثرگذاری آن‌ها مشخص و مرتب سازی می‌شوند. در گام بعدی یک درصد برتر آنها که دارای بیشترین میزان اثرگذاری بوده اند انتخاب و معرفی می‌شوند.

سرپرست ISC خاطرنشان کرد: مایه مباهات است که ۳۰ دانشگاه از کشور جمهوری اسلامی ایران در میان یک درصد دانشگاه‌های برتر که دارای بیشترین میزان اثر گذاری بوده‌اند مشاهده می‌شود.

دهقانی اظهار داشت: در بین دانشگاه‌های جامع، نام ۱۲ دانشگاه از جمله دانشگاه‌های تهران، تربیت مدرس، شیراز، تبریز، فردوسی مشهد، رازی، بوعلی سینا، کاشان، یاسوج، شهید باهنر کرمان، ارومیه و سمنان به ترتیب اثرگذاری در این فهرست حاضر شده‌اند. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی نیز در لیست یک درصد دانشگاه‌های برتر دنیا قرار گرفته و در این فهرست حضور دارد.

وی گفت: از این میان تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی، یک سوم دانشگاه‌های برتر کشور در این حوزه را تشکیل می‌دهند. در این گروه به ترتیب دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی شیراز، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی تبریز، موسسه پاستور ایران، علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی کرمان و بقیه الله (عج) در رده دانشگاه‌های یک درصد برتر دنیا حضور دارند.

رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (RICeST) افزود: همچنین،  ۷ دانشگاه صنعتی کشور در زمره یک درصد دانشگاه‌های برتر دنیا قرار گرفته که دانشگاه‌های صنعتی شریف، صنعتی اصفهان، صنعتی امیرکبیر، علم صنعت ایران، خواجه نصیر طوسی، صنعتی بابل و صنعتی شیراز به ترتیب میزان اثرگذاری فهرست دانشگاه‌های یک درصد برتر جهان آورده شده‌اند.

دهقانی در پایان تصریح کرد: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) حضور این دانشگاه‌ها در میان دانشگاه‌های برتر که دارای بیشترین میزان اثر گذاری بوده‌اند را به تمامی دانشگاهیان تبریک و اظهار امیدواری می کند که با پیگیری برنامه راهبردی خود در راستای مرجعیت علم و فناوری در جهان و در تحقق سیاست‌های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری گام بردارند.

منبع: فارس

 

The post ۳۰ دانشگاه کشور در رده موثرترین دانشگاه‌های جهان appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه