به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، هفدهمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهمترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی سه پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. انتصاب ۲۱ رئیس دانشگاه توسط وزیر علوم، دومین نمایشگاه بینالمللی فناوری و نوآوری و نحوه تعیین و اعمال ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی موضوع این پروندهها میباشد.
پرونده اول: «کمیته تصمیم گرفت، وزیر منصوب کرد»
دوسال انتظار برخی دانشگاه های کشور برای تعیین روسای آنها بالاخره هفته گذشته به پایان رسید و وزیر علوم تحقیقات و فناوری سرانجام تکلیف آنها را یکسره کرد و در نتیجه آن ریاست دو دانشگاه بزرگ و مطرح کشور یعنی دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت مدرس به همراه ۱۹ دانشگاه دیگر مشخص شد.
البته با توجه به اینکه کمیته تشکیل شده یک کمیته متشکل از ۵ نفر از اعضای شورا بود و قرار بود نظر نهایی، اجماع نظر ۵ عضو این کمیته باشد، هنوز در رای اعلام شده این کمیته ابهام وجود دارد. چراکه در پی این خبر برخی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنشهایی این رای را دارای خدشه و ابهام خواندند و مدعی شدند طبق مصوبه شورا رای این کمیته ۵ نفره باید بصورت اجماعی و با تائید هر ۵ نفر عضو کمیته باشد ولی تائید این روسا در کمیته ای بررسی شد که هنوز نفر پنجم آن یعنی بازرس شورا مشخص نشده و ۴ عضو دارد. البته این مخالفین پیش از این نیز با تشکیل چنین کمیته مخالف بودند و آن را خلاف قانون میدانستند.
اگرچه مسئولین وزارت علوم این رای را از ایراد و مشکل مبرا میدانند و معتقدند کاملا قانونی بوده است اما مخالفین نیز با طرح موارد مذکور به دنبال مطرح کردن این مسئله و ابهامات آن در جلسه آینده شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند.
با این وجود اگر درباره این ۲۱ دانشگاه همه حرف و حدیثها خاتمه یابد و مشکل دیگری نباشد همچنان ۱۳ دانشگاه کشور با سرپرست اداره میشوند و این درحالی است که بجز ۳ دانشگاه که سرپرستان آنها در شش ماه اخیر منصوب شدهاند، مهلت شش ماهه برای سرپرستی ۱۰ دانشگاه دیگر مدتهاست که به پایان رسیده است.
پرونده دوم: «۲۰ قرارداد حاصل کار دومین دوره نمایشگاه»
در هفته گذشته دومین نمایشگاه بینالمللی فناوری و نوآوری برگزار شد. در این دوره ۴۸ شرکت خارجی و ۷۱ شرکت فناوری داخلی حضور داشتند. اولویت اولیه این نمایشگاه همکاری فناورانه میان شرکتهای داخلی و خارجی است که این همکاریها در حوزههای انرژی، فناوری اطلاعات، الکترونیک، بیوتکنولوژی، هوا فضا و زیرساختهای فناوری خواهد بود. با نگاهی به همین اولویت در دومین نمایشگاه بینالمللی فناوریونوآوری شرکتهایی از کشورهای روسیه، رومانی، انگلستان، فرانسه، ژاپن، پاکستان، آلمان، قزاقستان، کره جنوبی، ایتالیا، بلژیک و چین حضور داشتند.
در این دوره از نمایشگاه ۲۰ قرارداد تبادل فناوری، وارادات تکنولوژی و صادرات محصولات با فناوری پیشرفته میان شرکتهای ایرانی و خارجی در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران به امضا رسید. ارزش این قراردادها بیش از ۱۵ میلیون دلار است که نسبت به قراردادهای نمایشگاه سال گذشته، ۱۵۰ درصد افزایش یافته است. همچنین همزمان با این نمایشگاه، نشست بینالمللی «شبکهسازی نوآوری» نیز به مدت ۲ روز، با حضور اساتیدی از کشورهای کرهجنوبی، فرانسه و اتریش در کنار بیش از ۲۰ صاحب نظر ایرانی برگزار شد. در این نشست بینالمللی صاحبنظران، سیاستگذاران و اساتید حوزه فناوری و نوآوری در شش بخش تخصصی، به بحث و بررسی موضوعات مرتبط با نشست پرداختند.
پرونده سوم: «دانشگاه آزاد قانونمند میشود!»
طی هفته گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی، ماده واحده “نحوه تعیین و اعمال ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی” که در هفتصد و پنجاه و هشتمین جلسه این شورا به تصویب رسید، برای اجرا ابلاغ کرد.
دانشگاه آزاد که مدت ها بود با افزایش ظرفیت و راه اندازی رشته های جدید بدون اخذ مجوزهای لازم برای این کار، همواره در راس اعتراضات نمایندگان مجلس و وزارت علوم قرار گرفته بود هفته گذشته بالاخره با ابلاغی قانونی به این دانشگاه به سوی قانونمندی حرکت داده شد. بر اساس مصوبه مذکور، توسعه آموزش عالی و پذیرش دانشجو باید بر اساس نیاز و قوانین و ضوابط کشور و براساس سیاست کلی ابلاغی علم و فناوری و نقشه جامع علمی کشور و استانداردهای وزارتین علوم و بهداشت کشور باشد و دانشگاه آزاد اسلامی موظف به رعایت آنها است. همچنین تعیین ظرفیت سالانه پذیرش دانشجو در تحصیلات تکمیلی و دفترچه آزمون دانشگاه آزاد اسلامی باید حسب مورد به تأیید وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسد.
افزون بر این، کد رشته محلهایی که مجوز شورای گسترش آموزش عالی را ندارند، باید حداکثر تا اردیبهشت ۱۳۹۴ تعیین تکلیف شوند و مسئولیت بررسی و اعلام انطباق یا عدم انطباق، حسب مورد با وزارتین علوم، و بهداشتاست.
حذف ایران از رتبهبندی جهانی «حقوق مالکیت»
سرپرست سابق پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: علی رغم این که امتیاز جمهوری اسلامی ایران در بررسیهای شاخص بینالمللی حقوق مالکیت (IPRI) طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ میلادی دارای ۷.۵+ درصد رشد بوده است، به دلیل عدم ارائه دادههای آماری به زبان انگلیسی و واگذار نکردن آن به سازمانهای جهانی در رتبهبندی این شاخص حذف شد.
بازگشت و توجه به توانمندی های داخلی و بومی ضرورت امروز کشور است
دکتر سورنا ستاری با اشاره به مشکلات اقتصاد نفتی و ضرورت توجه به اقتصاد دانش بنیان در کشور اظهار کرد: اقتصاد نفتی فقط این نیست که با حالت بچه پولداری منابع زیرزمینی و روی زمینیمان را بدون آنکه برای آن زحمتی کشیده باشیم، به فروش برسانیم یا صادر کنیم، بلکه موضوع مهمتر اینجاست که پول بدون زحمت و با رانت وارد سیستم دولتی میشود که در نتیجه آن، ساختار دولت خود را نیازمند درآمد مالیاتی، گمرکی یا ارزش افزوده ای غیر از درآمدهای نفتی نمی داند و لاجرم خود را شریک مردم نمی داند. این مشکل نه تنها در کشور ما بلکه در همه کشورهایی که به منابع زیرزمینی متکی بوده اند، وجود داشته است و دارد.
تسهیلات گسترده معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری به صادرات شرکتهای دانشبنیان
سورنا ستاری گفت: اینکه اقتصاد مبتنی بر نفت برای ما تولید ثروت نمیکند/ به زودی تسهیلاتی برای فعالیتهای صادراتی شرکتهای دانشبنیان ارائه میکنیم
آمریکا بزرگترین همکار تولید مقالات علمی مشترک ایران در سال ۲۰۱۴
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی اعلام کرد: دادههای ۲۰۱۴ پایگاه استنادی ISI نشان میدهد کشورهای آمریکا، مالزی، کانادا، آلمان و انگلستان در رتبههای اول تا پنجم هم تألیفی با ایران قرار دارند
موافقت قطعی شورای گسترش آموزش عالی با تاسیس پژوهشگاه هوافضا
شورای گسترش آموزش عالی با توجه به بند ۳ مصوبه شماره ۲۰۶/۹۳/۱۴۶۱۹ مورخ ۹۳/۱۱/۸ شورای عالی اداری با انتزاع پژوهشکده سامانه های فضانوردی از پژوهشگاه فضایی ایران و انتقال به وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری و تأسیس پژوهشگاه هوافضا وابسته به این وزارت موافقت قطعی کرد.
تفاهمنامه همکاری میان معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و سازمان صداوسیما امضا شد
تفاهمنامه همکاری میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران با هدف فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانشبنیان امضا شد.
تنظیم لایحهای برای برخورد با سرقت علمی
وزیر علوم از تنظیم لایحهای برای برخورد با سرقت علمی خبر داد.
تیم سازمان بازرسی در وزارت علوم مستقر شد
تیم سازمان بازرسی برای بررسی عملکرد وزارت علوم در این وزارتخانه مستقر شد.شنیدهها حاکی است که استقرار این تیم برای بررسی برخی تخلفات این وزارتخانه است.
پایانه صادرات محصولات دانشبنیان راهاندازی میشود
دبیر فنبازار جمهوری اسلامی ایران گفت: این پایانه در منطقه آزاد انزلی برگزار خواهد شد تا علاوه بر شناسایی محصولات دانش بنیان نیازهای شرکتهای دانش بنیان را نیز احصا کنیم
The post کمیته ۵ نفره با ۴ نفر به اجماع رسید! appeared first on عیارآنلاین.