به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، چهاردهمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهمترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی چهار پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. برگزاری سومین جشنواره زیست فناوری ایران، ابعاد جدید آئین نامه بنیاد ملی نخبگان، حضور رئیس جمهور در دانشگاه آزاد و برگزاری هفته خوابگاهها موضوع این پروندهها میباشد.
پرونده اول: « یک پتنت در ازای هر ۸۰۰ مقاله »
سومین جشنواره زیست فناوری ایران با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح روز ۳۱ اردیبهشت ماه ۹۴ در نمایشگاه بین المللی تهران افتتاح شد و تا ۲ خردادماه ادامه داشت.
در این جشنواره سه روزه که ۶۲ شرکت، مرکز علمی و انجمن علمی شرکت کرده اند، مهمترین رویداد فناورانه کشور در حوزه زیستفناوری است و این رویداد میتواند توان علمی و فناوری کشور در حوزه استراتژیک زیستفناوری را به مخاطبان عرضه کند و گامی مؤثر در جهت هدفگذاری کلان ملی برای تحقق کسب سه درصد از سهم بازارهای جهانی زیستفناوری در افق چشمانداز ۱۴۰۴ خواهد بود.
در این جشنواره آقایان ستاری و مخبر دزفولی در سخنان خود از میزان پتنت های ثبت شده در قیاس با مقالات منتشر شده ابراز نارضایتی کردند. در اینباره دکتر ستاری ثبت یک پتنت در ازای هر ۸۰۰ مقاله علمی را غیرقابل قبول دانست و از برنامه های مفصل معاونت علمی در حوزه ثبت و حمایت پتنت های مرتبط با زیست فناوری خبر داد. همچنین دکتر مخبر دزفولی گفت تولید پتنت با تولید مقالات فاصله زیادی دارد و متاسفانه بسیاری از مقالات تولید شده به محصول و پتنت تبدیل نمی شوند به همین دلیل از این مقالات تولیدی ثروت آفرینی ایجاد نخواهد شد.
پیش از این نیز سایر کارشناسان از مقاله محوری حاکم و عدم ثروت آفرینی شکایت های زیادی داشته اند و معتقدند سیاستهای وزارتخانههای علوم و تحقیقات و فناوری مبتنی بر چاپ مقاله است و متاسفانه آئیننامههای موجود بیشتر منجر به افزایش انبوه و کمی مقالات علمی میشود.
پرونده دوم: «کمیته امداد نخبگان»
سخنان قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در هفته گذشته موضوع پرونده دوم عیارآنلاین را شکل میدهد. قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تغییر آیین نامههای مربوط به نخبگان اظهار داشت: معتقدیم یک نخبه اینطور نیست که به طور مثال پس از اینکه نفر ۱۵۰ کنکور شد، ماهیانه از بنیاد پولی بگیرد. نخبگان باید در دانشگاههای خود فعالیت آموزشی و پژوهشی داشته باشند نه اینکه مانند کمیته امداد ماهیانه پول به این افراد بدون هیچ فعالیتی از سوی آنها داده شود.
فارغ از جنبه مثبت این اقدام و اینکه با اجرای این قانون میتوان یکی از ایرادات سابق را مرتفع ساخت، بیان تدریجی آئین نامه جدید نخبگان چند وقتی است به رویهای برای مسئولین این بنیاد تبدیل شده است. طی ماههای گذشته خبر تغییرات آئین نامههای بنیاد ملی نخبگان و اینکه آئین نامههای جدید با ویژگی های متفاوتی در راه است شنیده میشود اما تنها در پاییز سال گذشته، قسمتی از آن به دانشگاه ها ابلاغ شد. شاید عدم ارائه جامع و منسجم آن بصورت یکجا موجب بوجود آمدن این شائبه شود که مسئولین بنیاد ملی نخبگان در فضای رسانهای کشور صرفا نکاتی را با زبان خویش ارائه میدهند که نتوان از آن ایرادی گرفت. لذا کاملا به جا و پسندیده است مسئولین این بنیاد هرچه سریعتر اقدام به انتشار کامل این آئیننامه کنند.
پرونده سوم: «پیام آقای رئیس جمهور»
دکتر حسن روحانی رییس جمهوری صبح روز سه شنبه به مناسبت سی و دومین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد در واحد علوم و تحقیقات این دانشگاه حضور یافت. وی در این مراسم پس از بازدید از مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما و افتتاح چند طرح دانشگاهی، در جمع مدیران، اساتید و کارکنان این دانشگاه به سخنرانی پرداخت و از دستاورد های دانشگاه آزاد طی سال های گذشته صحبت کرد.
این در حالیست که موضوع کدرشته های غیر مجاز دانشگاه آزاد و اتمام مهلت بررسی این کدرشته ها، همچنین افزایش ظرفیت بسیار زیاد پذیرش دانشجوی دکتری در این دانشگاه طی مدت اخیر دانشگاه آزاد را به صدر مصاحبه های نمایندگان مجلس کشانده بود. ممکن است بازدید رئیس جمهور با توجه به اتفاقات اخیر دانشگاه آزاد شامل پیام هایی برای منتقدین این دانشگاه باشد.
پرونده چهارم: « بخواب دانشجو »
پرونده چهارم عیارآنلاین به برنامه هفته خوابگاه ها میپردازد. دانشگاه های مختلف کشور هفته گذشته به مناسبت هفته خوابگاه ها برنامه های مختلفی را برگزار کردند. هدف از طراحی این هفته جلب نظر مردم و مسئولین به مقوله خوابگاهها در بهرهوری و تولید دانش و تربیت نیروی انسانی با آموزش عالی است که این هدف در شرایطی حاصل میشود که دانشجویان در شرایط مطلوب معیشت و تحصیل کنند. در این هفته لب به شکایت گشودن روسای دانشگاه ها از جمله دانشگاه شریف پیرامون پایین بودن کیفیت خوابگاه ها و اوضاع نابسامان آن جالب بود تا جایی که رئیس این دانشگاه میگوید میزان خوابگاه های این دانشگاه حتی به لحاظ کمی کفاف دانشجویان را نمیدهد.
در این باره یزدان مهر رییس صندوق رفاه وزارت علوم تحقیقات و فناوری میگوید ۱۰۴۰ خوابگاه دولتی در کشور وجود دارد و فرسودگی یکی از مشکلات در ارائه خدمات خوابگاهی به دانشجویان است وی همچنین معتقد است وزارت علوم از ساخت خوابگاه جدید منع شده است و باید به دنبال بخش غیر دولتی برای سرمایه گذاری باشیم. البته دکتر محمدحسین امید، قائم مقام ستاد خیّرین وزارت علوم تحقیقات و فناوری از در حال ساخت بودن ۱۱ خوابگاه دانشجویی با متراژ ۳۶۰۰۰ مترمربع با مشارکت خیّرین خبر داد و او نیز گفت اعتبارات دولتی کفاف این موضوع را نمیدهد.
وزیر علوم: وزارت علوم به حوزه فناوری جدی تر و جامع تر توجه می کند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: سهم ایران از تولید علم دنیا بالغ بر ۱.۵ درصد است که نسبت به اوایل انقلاب که سهم ایران یک دهم درصد بود رشد قابل توجهی داشته و این نشان از آن دارد که در عرصه تحقیقات خوب عمل کرده ایم اما لازم است که این تحقیقات به محصول تبدیل شود.
گسترش حمایتهای معاونت علمی و فناوری در راستای توسعه اقتصاد دانشبنیان استانها
معاون علمی و فناوری رییسجمهور طی بازدید از مراکز علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و واحدهای فناوری استان لرستان بر ضرورت توسعه اقتصاد دانشبنیان استان از طریق حمایت از شرکتهای دانشبنیان لرستان تأکید کرد و گفت: حمایتهای ویژهای از شرکتها برای توسعه اقتصاد دانشبنیان در نظر گرفته شده، که معافیتهای مالیاتی، گمرکی و تسهیلات سربازی در همین راستا بوده است
وزیر علوم: ارائه طرح آمایش آموزش عالی به شورای عالی انقلاب فرهنگی تا پایان تابستان
وزیرعلوم با تأکید براهمیت آمایش سرزمینی و توجه به نیازها و ضرورت ها درایجاد رشته ها، مقاطع تحصیلی و مراکزآموزش عالی درمناطق مختلف کشور، گفت: انشاءالله تا پایان تابستان طرح آمایش آموزش عالی کشور به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهدشد.
تائید وضعیت فنی و علمی دو ماهواره دانشگاه شریف/سازمان هوا فضا تصمیمگیریهای بعدی را انجام میدهد
فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف گفت: هر دو ماهواره دانشگاه شریف از نظر علمی و وضعیت فنی مورد تایید قرار دارند و این دو ماهواره تحویل داده شده است.
برگزاری پنجمین تور و کارگاه دیپلماسی علم و فناوری
پنجمین کارگاه علمی و کارگاه دیپلماسی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با حضور رایزنان اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز به میزبانی پارک فناوری پردیس معاونت علمی برگزار شد.
دانشگاههای قفقاز میتوانند از تمام امکانات علمی دانشگاههای ایران استفاده کنند
دکترحسین سالارآملی قائم مقام وزیرعلوم درامور بین الملل و رئیس مرکز همکاریهای علمی و بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: دانشگاههای قفقاز میتوانند ازتمام امکانات علمی و پژوهشی دانشگاههای ایران استفاده کنند.
هشدار ۴۲۰۰ نفر از اساتید نسبت به افت شتاب علمی کشور
بیش از ۴۲۰۰ عضو رسمی هیئت علمی دانشگاه های کشور طی نامه ای به رییس جمهور نسبت به لطمه به باور و اعتماد ملی در صحنه های علمی و همچنین افت رتبه علمی کشور هشدار داده اند. در بخشی از این نامه آمده: روند برنامه ریزی و فعالیت های صورت گرفته در حوزه علمی کشور متناسب با اهداف و سیاست های بالا دستی به نظر نمی رسد.
بازدید وزیر علوم از موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی
وزیرعلوم در ادامه به عزم جدی دولت به منظور سامان دهی و تعیین تکلیف بسیاری از مراکز آموزش عالی اشاره کرد و گفت: واگذاری برخی اختیارات به دانشگاهها، توجه به موضوع پژوهش و فناوری درساختار و مدیریت های کلان این وزارتخانه و حرکت به سمت نظام ملی نوآوری از برنامه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
دکتر هاشمی در جمع اعضای شورای دانشگاه بیرجند ، با اشاره به اولویت های آموزش عالی کشور اظهار داشت : نگاه کاربردی و کیفی به تحصیلات دانشگاهی یک ضرورت اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی است چرا که خیل نیروی بی کار می تواند برای امنیت اجتماع خطر آفرین باشد.
دکتر ستاری: انسان متفکر، روح پژوهش است نه امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی
معاون علمیوفناوری رئیسجمهور گفت: در گذشته ساختمانها و امکانات مناسبی در اختیار پژوهشکدهها قرار داده شده است اما به دلیل اهمیت ندادن به مغز و تفکر پژوهشگر، افزایش تعداد مقالات غیرکاربردی تنها خروجی این پژوهشکدهها بوده و این یعنی سیگنال اشتباه دادن به محقق.
ایران آماده تامین تجهیزات آزمایشگاهی گرجستان است
در جریان دیدار معاون امور بینالملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و معاون وزیر آموزش و علوم گرجستان، بعد از تبیین فعالیتهای فناورانه ایران و گرجستان، ایران، برای تامین تجهیزات آزمایشگاهی گرجستان و کمک فناورانه به این کشور، اعلام آمادگی کرد.
سه سامانه ملی در حوزه زیست فناوری رونمایی شد
در نخستین روز برگزاری سومین جشنواره زیست فناوری ایران و پس از مراسم افتتاحیه این رویداد، دکتر سورنا ستاری معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری از سه سامانه ملی در حوزه زیست فناوری رونمایی کرد.
مسیر ارتباطی معاونت علمی ریاست جمهوری با موسسه آمار یونسکو هموار میشود
معاون مدیرکل یونسکو در بخش علوم طبیعی با معاون امور بینالملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، روز گذشته دیدار و گفتوگو کرد.
تغییر نگرش و ایجاد ساختار جدید لازمه دستیابی به مرجعیت علمی جهان
سرکار با بیان اینکه دستیابی به مرجعیت علمی جهان از مطالبات مورد تأکید رهبری است، اظهار داشت: برای رسیدن به این هدف باید دانشگاهها از فضای آموزشی به سمت پژوهش حرکت کنند. در حال حاضر پایاننامههای دانشجویی نیز با دید آموزشی نوشته میشوند؛ از سوی دیگر بسیاری از تحقیقات انجام شده در یک راستا قرار نداشته و پراکنده هستند.
اعطای وام بلاعوض ۳ تا ۶ میلیون تومانی دانشگاه آزاد برای پایاننامهها
واشقانی فراهانی از حمایت ۳ تا ۶ میلیونی دانشگاه آزاد از پایاننامهها و پروژههای پژوهشی کاربردی دانشجویان ارشد و دکترا براساس امتیازبندی خبر داد.
The post کمیته امدادی برای نخبگان appeared first on عیارآنلاین.