به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، بیست و یکمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهمترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی سه پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. دیدار اساتید دانشگاه با مقام معظم رهبری، بازتاب های این دیدار و مسأله تقلب علمی موضوع این پروندهها میباشد.
پرونده اول: «آموزش عالی کشور در یک دیدار»
هفته گذشته اساتید دانشگاه با مقام معظم رهبری دیدار داشتند. ایشان، دستیابی ایران به رتبه ۱۶ علمی جهان را نتیجه تلاشهای بی وقفه ۱۰، ۱۵ سال اخیر در دانشگاهها و مراکز علمی خواندند و افزودند: شتاب علمی شوق برانگیزی که این افتخار را نصیب ایران کرد، امروز کم شده است و مسئولان باید همّت مضاعف کنند که حرکت پیشرفت علمی از دور نیفتد و متناسب با نیاز کشور شتاب گیرد.
ایشان در بخشی از سخنان خود فرمودند: سیاستبازی سم محیطهای علمی است. همچنین مقام معظم رهبری، حاشیهسازی در مورد بورسیهها را از غلطترین کارهای چند سال اخیر وزارت علوم برشمردند و خاطرنشان کردند: محیط دانشگاه باید محیط فهم سیاسی، آگاهی و دانش سیاسی باشد اما سیاسی کاری و حاشیه پردازی به کار اصلی دانشگاهها یعنی تلاش و پیشرفت علمی ضربه جدی می زند.
همچنین از دیگر محورهای سخنان رهبر انقلاب میتوان به موضوعاتی همچون بودجه پژوهشی، آمار تولید علم، سند آمایش آموزش عالی، تحول علوم انسانی، گفتمان سازی برای اجرای نقشه جامع علمی کشور و برنامه ریزی صحیح و هدایت تحصیلی اشاره کرد.
پرونده دوم: «بازتابهای یک دیدار؛ بورسیه، رشد علمی،آمایش آموزش عالی»
بورسیه!
بازتاب سخنان رهبر انقلاب در فضای دانشگاهی کشور موجب شد که این هفته کارشناسان و اساتید دانشگاه به بررسی محورهای سخنان رهبر انقلاب بپردازند. اولین موضوعی که پس از این دیدار در رأس خبرها قرار گرفت اظهار نظر ایشان پیرامون موضوع بورسیه ها بود. پس از آن سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در اظهاراتی مدعی شد وزارت علوم هیچ مشکلی با دانشجویان بورسیه ندارد و طی هماهنگی های وزارتخانه با این کمیسیون مشکل حدود ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ بورسیهای کاملا حل شده است. پس از وی پورمختار، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هم در سخنانی گفت: « مشکل دانشجویان بورسیه طبق توافق وزارت علوم و کمیسیون اصل ۹۰ حل شد.»
سکوت وزارت علومیها در روزهای ابتدایی هفته و توضیح عملکرد وزارتخانه در قبال بورسیه ها از دیگر نکات جالب توجه بود. محمد مهدی زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم با انتقاد از عملکرد وزارت علوم عمل به تعهدات این وزارتخانه در قبال دانشجویان بورسیه و رسیدگی سریعتر به این موضوع را خواستار شد. اما در پاسخ به اینگونه انتقادات معاون پارلمانی و حقوقی وزارت علوم هم تصمیمات اتخاذ شده و بررسی بورسیهها را کارشناسی شده و غیر سیاسی خواند!
با اینحال کمیسیون اصل ۹۰ سه شنبه از نامه ای به وزیر علوم در این باره رونمایی کرد و طی آن بورسیه های اعطا شده در دولت قبل را قانونی خواند. اما سوال اینجاست که مگر مسئولین این کمیسیون اوایل هفته از توافق با وزارت علوم در این باره خبر نداده بودند؟ ماجرا وقتی جالب تر شد که رئیس کمیسیون اصل ۹۰ نیز در پی این نامه اعلام کرد: «برای بررسی ۲۲۰ پرونده بورسیه کمیته ای با حضور نمایندهای از وزارت بهداشت، نماینده رئیس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نماینده دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، بنده و وزیر علوم تشکیل میشود.» وی عنوان کرده است که این ۲۲۰ پرونده مشکلات دیگری دارند که در این کمیته بررسی میشود. این در حالی بود که پیش از این از این تعداد پرونده هیچ صحبتی نشده بود.
افت رشد علمی
پس از موضوع بورسیه ها، سخنان رهبر انقلاب در جمع اساتید موجب شد تا در فضای دانشگاهی کشور به موضوع تولید علم و افت شتاب رشد علمی کشور پرداخته شود. طی این هفته صاحب نظران و کارشناسان متعددی به بررسی این موضوع پرداختند و عوامل این کاهش شتاب را برشمردند.
یادگاری استاد دانشگاه تربیت مدرس یکی از دلایل مهم این کاهش رشد را هزینه کرد کمتر در زمینه فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی در دانشگاهها برشمرد و گفت شاید مسئولان دانشگاهها این اعتبارات را در بخشهای دیگری که به نظر آنها مهمتر بوده است هزینه کردهاند. پورعباس استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در واکاوی این موضوع گفت: « در دو سال اخیر وزارت علوم کاملاً دچار حاشیه شد. عدمتمرکز وزارت علوم به مسائل مختلف بهدلیل نبودن وزیر و حضور سرپرست، این وزارتخانه را دچار ضعف عمده و اساسی کرد و این مسئله باعث کمرنگ شدن نقش وزارت علوم در دانشگاهها شد.». مهدی نژاد، معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم نیز گفت: «با نگاه به دلایلی که سبب کاهش شتاب علمی شده است به این نتیجه میرسیم که سیاستزدگی در دانشگاهها از رشد علمی میکاهد.»
در میان اظهار نظرهای کارشناسان، وزیر علوم نیز طی سخنانی با قبول کند شدن شیب رشد علمی کشور اظهار نظر کاملا جدیدی را مطرح کرد و علت را در عدم تخصیص اعتبارات دانشگاه ها قبل از سال ۹۲ عنوان کرد.
آمایش آموزش عالی
موضوع دیگری که پس از دیدار اساتید با رهبر انقلاب مورد توجه واقع شد، طرح آمایش اموزش عالی بود. پس از آن بود که وزیر علوم در پاسخ به سوالات موجود گفت: «طرح آمایش آموزش عالی کشور تا آغاز سال تحصیلی جدید آماده شده و برای تصویب نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه می شود.»
پرونده سوم: «تقلب هنوز باقیست »
دو هفته پیش نمایندگان کمیسیون آموزش مجلس ۵ سوال ملی از وزیر علوم را مطرح کردند که یکی از این سوالات پیرامون موضوع تقلب علمی و پایان نامه فروش بود. همچنین نمایندگان مجلس در مصاحبه های دیگری خواستار برخورد با شرکت های تولید کننده پایان نامه و متصدیان پدیده تقلب شدند و این موضوع را طی این دو هفته پیگیری نمودند. ظاهرا این تذکرات نمایندگان با واکنش مثبت دولتی ها مواجه شد بطوریکه در هفته گذشته، لایحه ماده واحده مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی به منظور ارائه به مجلس شورای اسلامی به تصویب هیئت وزیران رسید. حالا باید منتظر بررسی این لایحه در مجلس ماند.
سایر اخبار مهم علم و فناوری در هفته گذشته:
دیدار رییس جمهور با اساتید دانشگاهها
رئیس جمهور با بیان اینکه دانشگاه نباید صرفا مرکز تولید کتاب و مقاله باشد، گفت: «دانشگاه مطلوب دانشگاهی است که برای اداره مطلوب جامعه مدیر تربیت کند. دانشگاه باید کمک و حامی دولت در اداره کشور بوده و بتواند با کارآفرینی و تولید علمی که منتج به تولید ثروت و قدرت شود، نیازهای جامعه را برطرف کند.»
وزیر علوم : درآمد دانشگاهها باید از طریق ارتباط با صنعت و شرکتهای دانش بنیان تامین شود
وزیر علوم: کسب در آمد از بخش آموزش دانشگاهی معقول نیست و در آمد اختصاصی دانشگاه های کشورمان نیز مانند سایر دانشگاه های جهان باید از طریق انجام امور پژوهشی ، ارتباط بیشتر مراکز آموزش عالی با بخش صنعت و انجام پروژه های مشترک و بالاخره فعالیت شرکت های دانش بنیان تامین شود.
الزام شرکتهای دانشبنیان به ارایه اظهارنامه مالیاتی
شرکتهای متقاضی استفاده از مزایای قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، موظف به ارایه اظهارنامه مالیاتی تا پایان تیرماه ۱۳۹۴ هستند.
تحقق سهم بودجه پژوهش حتی به یک درصد هم نرسیده است
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است به دلیل صرف شدن سهم بودجه پژوهش در امور دیگر باعث شده است بخش پژوهشی کشور توسعه لازم را نداشته باشد.
اعلام نتایج سطحبندی دانشگاههای غیردولتی شنبه اعلام میشود
معاون آموزشی وزارت علوم: از مجموع ۳۵۷ مؤسسه آموزش عالی و دانشگاه غیردولتی حدود ۲۷۰ مؤسسه در این سطحبندی قرار گرفتهاند.
برگزاری کنکور دکتری در آبان و اسفند هر سال/ اعلام جزئیات آزمون
معاون آموزشی وزارت علوم: زمان برگزاری آزمون در شیوه نامه دکتری مشخص می شود و این شیوه نامه طی دو ماه آینده نهایی و ابلاغ می شود.
The post همه چیز از یک دیدار شروع شد appeared first on عیارآنلاین.