لطفا به شرکت‌های دانش‌بنیان دست نزنید!

به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، نوزدهمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهم‌ترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی سه پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. ادعای شورای عتف مبنی بر سرپرستی شرکت های دانش بنیان، کارت زرد مجلس در انتظار وزیر علوم و باز هم دانشگاه آزاد موضوع این پرونده‌ها می‌باشد.

پرونده اول: «دانش بنیان از اول متعلق به ما بود!!!»

شورای عتفاحمدی، دبیرکل شورای عالی عتف هفته پیش هم با بیان اینکه طبق قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، مسؤولیت مدیریت و نظارت بر اجرای قانون این شرکت‌ها بر عهده شورای عالی عتف است، مدعی شد که بر این اساس ایجاد کارگروه ارزیابی و صدور مجوز به شرکت‌های دانش بنیان نیز بر عهده این شورا است. البته وی از توافقی با معاونت علمی سخن می‌گوید و ادعا می کند که معاونت علمی با این موضوع مشکلی ندارد. اما سوال اینجاست که آیا این مجموعه توانایی اداره امور این شرکت ها دارد؟

در دولت گذشته نیز اجرای قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان به دلیل اختلافات بین وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری مدت‌ها به تعویق افتاد. با این جابجایی انتظار رفتارهای سیاسی و آسیب زا دور از ذهن نیست. همچنین عدم هماهنگی وزارت علوم با سایر دستگاه‌ها و تمرکز این وزارت‌خانه بر آموزش، موضوع توسعه فناوری و توجه به شرکت های دانش بنیان در این وزارت خانه را به حاشیه خواهد برد.

در اینجا اشاره ای به تجربه این وزارتخانه در حمایت از پارک های علم و فناروی خالی از لطف نیست. تحقق این حمایت ها نیازمند تعامل با سازمان امور مالیاتی و گمرک و وزارت صنعت، معدن و تجارت و… بوده است که متأسفانه به دلیل عدم هماهنگی و توافق در سطوح بالای وزارت علوم با سایر دستگاهها، با وجود گذشت حدود ۱۰ سال از تصویب این قانون، برخی از حمایتهای مورد نظر به خوبی اجرا نشده است. لذا از شورای عالی عتف و مجموعه وزارت علوم بدون هیچ عملکرد قابل دفاعی در موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان، نمیتوان انتظار داشت از این عهده این مسئولیت برآیند. به نظر می‌رسد بازنگری در قانون شرکت های دانش بنیان و اصلاح آن بتواند این مشکل را برای همیشه حل کند.

پرونده دوم: «کارت زرد مجلس و چشمان منتظر وزیر علوم»

محمد فرهادیمحمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری سه شنبه هفته گذشته به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس فراخوانده شد تا در خصوص ادغام دانشگاه علوم اقتصادی با دانشگاه خوارزمی و اعتراض دانشجویان این دانشگاه نسبت به این ادغام توضیحاتی ارائه کند و همچنین به چند سوال دیگر نمایندگان پاسخ دهد.

فیاضی سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات ومجلس پس از این جلسه گفت: «نمایندگان از توضیحات وزیر علوم قانع نشدند و این موضوع در صحن علنی مجلس مطرح خواهد شد و اگر باز هم پاسخ ها قانع کننده نباشد وزیر علوم از مجلس کارت زرد دریافت می کند».

حالا باید منتظر ماند و دید وزیر علوم هم به جمع کارت زردی های دولت می‌پیوندد؟

پرونده سوم: «بدون شرح»

دانشگاه آزادمتاسفانه طی هفته های گذشته موضوع رشته های غیر مجاز دانشگاه آزاد بیش از حد فرسایشی شده و موضوعی خسته کننده را شکل داده است که هر هفته پیرامون آن مسئولین به اظهار نظر می‌پردازند. این هفته پس از صحبت های شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وزارت علوم که معتقد بود از ۲۲۲۰ رشته مورد نظر فقط ۸۲۲ رشته مجوز گرفته اند و مابقی دارای نقص هستند، بالاخره شورای گسترش دست به کار شد و تصویب کرد تمام کد رشته‌هایی که نتوانسته‌اند مجوز لازم را از شورای گسترش آموزش عالی اخذ کنند باید از دفترچه آزمون پذیرش دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۹۵-۹۴ حذف شوند. همچنین با توجه به اینکه مأموریت کمیته ۵ نفره رسیدگی به رشته‌های فاقد مجوز دانشگاه آزاد اسلامی تا پایان اردیبهشت ۹۴ بوده است، با توجه به اتمام دوره مأموریت، وظیفه این کمیته پایان یافته تلقی می‌شود. لذا از این پس پرونده‌های جدید دریافت شده از طریق سامانه دفتر گسترش آموزش عالی طبق روال سایر دانشگاه‌ها توسط گروه‌های تخصصی شورا مورد بررسی و تصمیم گیری قرار خواهد گرفت.

سایر اخبار

اصلاح آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان

صاحبکار در بیان جزئیات تغییر در آئین نامه افزود: «مهم‌ترین اصلاحاتی که در ویرایش جدید آیین نامه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان صورت‌گرفته عبارتند از: بازنگری در شاخص‌های ارزیابی تحقیق و توسعه، دانش فنی و نوآوری فناورانه؛ اصلاح معیارهای ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا؛ اصلاح معیارهای ارزیابی شرکت های صنعتی دارای فعالیت دانش بنیان با هدف تشویق این نوع شرکت ها به استفاده از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی؛ امکان استفاده شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات یا ماشین آلات دانش بنیان از تسهیلات».

طرح تیپ بندی دانشگاهها تا آخر شهریور اجرایی می شود

معاون آموزشی وزارت علوم گفت: «این رتبه بندی با رعایت الگوهای خارجی پیگیری می شود البته با این هدف که ما نمی خواهیم یک کار انجام شده را دوباره انجام دهیم، بلکه الگوهای خارجی مانند رتبه‌ بندی شانگهای، رتبه بندی کی یو اس و برخی از این مدل رتبه بندی ها را ملاک قرار می دهیم».

اساتید دانشگاهی از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان بهره‌‌مند می‌شوند

معاون پژوهش بنیاد ملی نخبگان گفت: «استادانی که در دانشگاه‌ها فعالیت خوبی در زمینه آموزشی، پژوهشی، مدیریت و فناوری داشته باشند از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان بهره‌مند می‌شوند».

معاونت علمی مرجع تعیین نیازهای فناورانه کشور به دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی می‌شود

دکترامید توکلی، رییس مرکز فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گفت: «یکی از مهم‌ترین برنامه‌های معاونت در سال جدید، تعیین اولویت‌ها و نیازهای کشور و اعلام آن به دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی است».

راکد ماندن رشد علمی در ایران طی دو سال

مهراد، بنیانگذار ISC گفت: «راکد ماندن رشد علمی در کشور در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ با وجود فعالیت دانشجویان نگران کننده است؛ دولت، مجلس و وزرا باید تلاش کنند».

The post لطفا به شرکت‌های دانش‌بنیان دست نزنید! appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه