صندوق نوآوری و شکوفایی و ضرورت تقویت بنگاه‌های دانش‌بنیان

به گزارش عیارآنلاین، رهبر معظم انقلاب، بیانات بسیار مهمی را هر ساله در آغازین روز سال و در حرم مطهر حضرت رضا علیه السلام ایراد می‌کنند که معمولا اولویت‌های اصلی کشور در سال یا سال‌های پیش رو می‌باشد.

ایشان بیانات امسال خود را به تبیین فرصت‌های موجود در کشور، چالش‌ها و در نتیجه ارائه راهکارهایی برای  بهره‌گیری از این فرصت‌ها در راستای غلبه بر چالش‌ها و در نهایت نیل به اهداف والای نظام اسلامی اختصاص دادند.

بر اساس بیانات ایشان، مهم‌ترین چالش‌های حال حاضر کشور در عرصه اقتصادی متمرکز است که نیازمند توجه همزمان به فرصت‌های موجود در کشور،‌ اتخاذ نگاه درست نسبت به بهره‌گیری از این فرصت‌ها برای ارائه راهکار می‌باشد. مهم‌ترین راهکارهای مطرح شده در سخنرانی رهبر انقلاب در شکل زیر مشخص گردیده‌است.

 Capture

هر یک از راهکارهای مطرح شده از اهمیت فوق‌العاده‌ای در عرصه اقتصاد برخوردارند و نیازمند توجه شایسته صاحب‌نظران می‌باشد. ما در این یادداشت به یکی از راهکارهای مطرح شده که به موضوع تقویت فعالیت‌های بنگاه‌های دانش‌بنیان اختصاص یافته‌است می‌پردازیم.

اقتصاد دانش‌بنیان، اقتصادی مبتنی بر تولید ثروت با تکیه بر توسعه و تجاری‌سازی فناوری و نوآوری می‌باشد. تمرکز بر توسعه فناوری‌های پیش‌رفته، رسوخ فناوری در فرآیندهای تولیدی و صنعتی و همچنین ارتقای توانمندی‌های فناورانه از محورهای اصلی اقتصاد دانش‌بنیان محسوب می‌شوند. شرکت‌ها و یا به عبارت کلی‌تر بنگاه‌های دانش‌بنیان بازیگران اصلی این اقتصاد محسوب می‌شوند که توانسته‌اند ضمن بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی و فناوری داخل کشور، بر ارزش افزوده اقتصاد بیافزایند. بنابراین برنامه‌ریزی صحیح برای رشد، توسعه،‌ تقویت و رونق این بنگاه‌ها بیش از پیش مورد توجه سیاست‌گذاران این حوزه قرار دارد.

در چند سال اخیر و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، لزوم تقویت و رشد بنگاه‌های دانش‌بنیان مورد توجه مسئولین قرار گرفته‌است. نهادهای متولی این حوزه از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی و سایر نهادهای مرتبط با حوزه‌های علم و فناوری تصمیمات و تلاش‌هایی را در این حوزه آغاز کرده‌اند.

آئین‌نامه اجرایی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان که مصوب هیئت دولت می‌باشد، حاوی سرفصل‌های حمایتی مهمی از جمله تبیین انواع معافیت‌های مالیاتی و گمرکی، اعطای تسهیلات به منظور تقویت توانمندی‌های تحقیق و توسعه‌ای،‌ تجاری‌سازی و … به شرکت‌ها در قالب وام‌های قرض‌الحسنه، وام‌های میان‌مدت و بلندمدت با نرخ سود نسبتا پائین و همچنین حمایت از پروژه‌های فناورانه نوپا با ریسک بالا و … می‌باشد که نویدبخش عزم جدی متولیان امر برای تقویت این دسته از بازیگران مهم عرصه اقتصاد می‌باشد. البته همچنان فاصله‌ زیادی میان اقدامات صورت گرفته حال حاضر تا رسیدن به نصاب‌های قابل قبول وجود دارد اما در صورت حفظ عزم و روند تلاش‌های فعلی و حرکت با هدف و برنامه صحیح، به یاری خدا این اهداف نیز دست‌یافتنی است.

طی دو سال و نیم اخیر که از آغاز اجرای قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گذرد، از میان ۷۰۰۰ شرکت متقاضی تائیدیه دانش‌بنیان، بیش از ۱۴۰۰ شرکت طی فرآیند مصوب کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان،‌ مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته‌اند. این شرکت‌ها، پس از اخذ تاییدیه دانش‌بنیانی و داشتن شرایط، می‌توانند از حمایت‌هایی که نهادهای مختلف از جمله معاونت علمی و صندوق نوآوری و شکوفایی در حال حاضر در قالب معافیت‌های مالیاتی، گمرکی، استقرار و تسهیلات مالی ارائه می‌دهند استفاده کنند.

در حال حاضر ظرفیت‌های بالایی در بهره‌گیری از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی وجود دارد. با اختصاص بودجه سال ۹۴، منابع این صندوق به حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان[۱] خواهد رسید که بنابر آمارهای ارائه شده توسط مسئولین این صندوق، در حدود ۱۰۳ میلیارد تومان اعتبار به ۳۲۳ طرح مصوب ارائه شده توسط شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص یافته‌است که البته مبلغ پرداخت شده از این مبلغ نیز کمتر است[۲].

بنابراین ضروری‌است صندوق نوآوری و شکوفایی که در سومین سال فعالیت خود قرار دارد و به عنوان یکی از نهادهای مهم متولی تقویت و حمایت از بنگاه‌های دانش‌بنیان محسوب می‌شود،‌ نسبت به کارآمدسازی فرآیندهای ارزیابی و تخصیص منابع برای پیشرفت و توانمندسازی شرکت‌های دانش‌بنیان اقدام نماید.

_______________________________________________________________________________________________________

[۱] . بهزاد سلطانی، رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، دوشنبه ۱۰ فروردین ۹۴

[۲] . همان، شنبه ۹ اسفند ۹۳

The post صندوق نوآوری و شکوفایی و ضرورت تقویت بنگاه‌های دانش‌بنیان appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه