شیب ملایم رشد علمی

به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، بیستمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهم‌ترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی چهار پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. علم و فناوری در برنامه ششم توسعه، جایزه تجاری سازی معاونت علمی، شیب ملایم رشد علمی از زبان وزیر علوم و تغییر رویکرد بنیاد نخبگان موضوع این پرونده‌ها می‌باشد.

پرونده اول: «علم و فناوری در برنامه ششم توسعه»

در هفته ای که گذشت سیاست های کلی برنامه ششم توسعه توسط رهبر انقلاب اسلامی ابلاغ شد. در زمینه امور علمی و فناوری تاکید بر دستیابی به رتبه اول منطقه و تثبیت آن، توسعه علوم پایه و تحقیقات بنیادی، نظریه‌پردازی و نوآوری، ساماندهی نظام ملی آمار و اطلاعات علمی، تحول و ارتقاء علوم انسانی، تنظیم رابطه متقابل تحصیل با اشتغال، گسترش همکاری با سایر کشورها، توسعه تجارت و صادرات محصولات دانش‌بنیان و توسعه و ساماندهی نظام ملی نوآوری رئوس مطالب را شکل می‌دهد.

در روزهای پایانی هفته درباره یکی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره ای به محور های علم و فناوری این سیاست ها بیان داشت: «یکی از موارد مهم برنامه ششم توسعه علم و فناوری است و اگر بخواهیم به آن چشم انداز دسترسی پیدا کنیم بهترین راه ایجاد بستر مناسب برای رشد علمی است. در این راستا دانشگاه‌ها باید به دور از سیاست زدگی باشند. مسئولان و جمع رؤسای دانشگاه‌ها به جای فکر به مسائل سیاسی به مسائل علمی فکر کنند این می‌تواند بستر و زمینه رشد و توسعه علم و فناوری را آماده کند.»

پرونده دوم: «جایزه تجاری سازی»

هفته گذشته اسماعیل قادری فر، مدیرکل دفترتجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری اعلام کرد در فاز نخست اجرای آیین نامه اعطای جایزه تجاری سازی نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان جایزه به برخی دانشگاه‌هایی که شرکت های تابعه‌شان موفق به عرضه دانش فنی شدند، اعطا شد. به گفته او در اجرای فازدوم این آیین نامه، جایزه به همه دانشگاه ها وموسسات پژوهشی سراسرکشور اعم از دولتی و غیر دولتی تسری داده شده و پیش بینی می‌شود امسال حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان جایزه تجاری سازی پرداخت خواهد شد.

در همین راستا معاون نوآوری و فناوری تجاری‌سازی معاونت علمی اردیبهشت ماه از امضای موافقت‌نامه بین این معاونت و دو دانشگاه تهران و آزاد اسلامی برای اعطای جایزه تجاری‌سازی فناوری خبر داده بود. بر این اساس، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معادل ۵ درصد از فروش محصولات دانش‌بنیان تابعه دانشگاه را به صورت جایزه به آن دانشگاه، مرکز علمی یا پژوهشی پرداخت می‌کند.

ناگفته نماند فاز اول این آئین نامه اواخر اردیبهشت ماه ۹۳ توسط ستادهای راهبردی توسعه فناوری، تدوین و از سوی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری تصویب شد. هدف از این آئین نامه تشویق دانشگاه‌ها به تجاری‌ سازی فناوری‌های توسعه ‌یافته از طریق شرکت‌های دانش‌ بنیان متشکل از اعضای هیات علمی و پژوهشگران دانشگاه‌ها است.

پرونده سوم: «وزیر علوم: شیب رشد علمی کم شده!»

تولید علممحمد فرهادی وزیر علوم هفته گذشته رشد علمی کشور در چند سال اخیر را مطلوب دانست و ضمن اذعان به این نکته که شیب این رشد کم شده است عوامل متعددی را در این افت شیب رشد دخیل دانست. وی با اشاره به تحریم‌های ناعادلانه حتی در زمینه مسائل علمی آن را یکی از دلایل افت شیب رشد بالای علمی کشور دانست و ادامه این روند را نامطلوب دانست و ابراز امیدواری کرد کشور با سیاست‌های جدید به رشد علمی بیش از گذشته برسد. این سخنان در حالی بیان می‌شود که وزیر علوم تا همین چند هفته قبل این موضوع را قبول نداشت و معتقد بود سخنانی که پیرامون افت رشد تولید علم مطرح می‌شود کارشناسی شده نیست.

برخی کارشناسان نیز در این باره معتقدند با نگاهی ریز بینانه تر به موضوع مشخص می‌شود که علاوه بر مسائل مربوط به اوضاع سیاسی کشور و شرایط تحریم که بعضی مجلات مدعی حقوق بشر از پذیرش مقالات ایران خودداری می‌کنند، موارد دیگر دخیل در کاهش رشد تولید علم ایران دخیل میباشند. از جمله این مسائل می‌توان به عدم وجود عوامل انگیزشی برای استاد تمام، آورده پایین مالی مقالات نسبت به سایر کشور ها، تشدید فضای مدرک گرایی و عدم وجود نظارت مستمر بر دانشجویان دکتری اشاره کرد.

البته نباید ازین موضوع نیز غافل شد که مقاله محوری معیار مناسبی برای محاسبه میزان تولید علم کشور نیست و به عقیده برخی کارشناسان علیرغم تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب، هنوز برنامه عملیاتی کاملی برای هدایت علمی کشور وجود ندارد و بجای برنامه‎ریزی دقیق و تمرکز بر نیاز‌ها و ضروریات روز کشور، در تدوین قوانین حمایتی، بیشتر توجهات به سمت تولید و چاپ مقاله بوده است.

پرونده چهارم: «واگذاری شناسایی نخبگان به دانشگاه»

سورنا ستاریهفته گذشته دکتر ستاری، رئیس بنیاد ملی نخبگان درباره واسپاری شناسایی نخبگان به دانشگاه ها گفت: «ما از سوی بنیاد ملی نخبگان انتخاب دانشجویان مشمول تسهیلات بنیاد را به دانشگاه ها سپردیم چرا که ما دانشجو را نمی شناختیم و انتخاب کورکورانه بود. ما انواع و اقسام مکانیزم های مشخص برای انتخاب افراد را داریم و هیچ پولی را حتی به نفر اول کنکور بدون مسئولیت نمی دهیم. ما آمادگی داریم که تمام اختیارات در حوزه انتخاب دانشجویان را به دانشگاه ها واگذار کنیم.»

پیش از این قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به کمیته امدادی شدن بنیاد نخبگان گفته بود: «معتقدیم یک نخبه اینطور نیست که به طور مثال پس از اینکه نفر ۱۵۰ کنکور شد،  ماهیانه از بنیاد پولی بگیرد. نخبگان باید در دانشگاه‌های خود فعالیت آموزشی و پژوهشی داشته باشند نه اینکه مانند کمیته امداد ماهیانه پول به این افراد بدون هیچ فعالیتی از سوی آن‌ها داده شود» به همین منظور قرار شده است هر دانشگاهی خودش اقدام به معرفی نخبگان نماید. یکی از اقدامات مثبتی که در راستای سند ملی نخبگان انجام شده است تغییر نگاه حمایت مادام العمر بنیاد از نخبگان به نگاه حمایتی نظام مند بود. به این معنی که نخبگان تنها در صورت حفظ شرایط پویایی و اثرگذاری در جامعه، حمایت هایی را دریافت می کنند و در غیر اینصورت از حمایت بنیاد محروم می‌شوند.

سایر اخبار مهم علم و فناوری در هفته گذشته:

معاونت علمی: توسعه علم با ایده و فکر امکان‌پذیر است نه صرف بودجه‌های کلان

ستاری: ما باید نگاه‌مان را در حوزه پژوهش تغییر دهیم و روی مزیت‌ها و سنت‌های سرزمین و استان خود تاکید کنیم./ اعطای مدرک صرف و بدون کارآفرینی به دانشجویان امر درستی نبوده و باید نگرش‌ها به حوزه پژوهش اصلاح شود، زیرا این موضوع مقدمه اقتصاد دانش بنیان است. / ما باید یک تغییر فرهنگی در حوزه‌های علمی و پژوهشی داشته باشیم، زیرا مسایل فرهنگی بزرگترین معضل ما است و باید در خلاف جهت یک فرهنگ ۱۰۰ و اندی ساله نفتی گام برداریم و از اقتصاد نفتی دور شویم.

ارسال بخشنامه‌ای به دانشگاه‌ها مبنی بر منع جذب دانشجوی خارجی

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در حالی از ارسال بخشنامه‌ای به دانشگاه‌ها که طبق آن جذب دانشجوی خارجی منع شده، خبر داد درحالیکه به گفته وی، در برنامه پنجم توسعه، بحث جذب دانشجویان خارجی تعریف شده است.

وزیر علوم: از تعامل علمی و فناوری با کشور‌‌های منطقه استقبال می‌کنیم

دکتر محمد فرهادی وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری در دیدار با خانم استر کیش لاروش رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ایران ، از تعامل علمی و فناوری با کشورهای منطقه استقبال کرد.

شرکت‌های تولید کننده پایان نامه چگونه مجوز می گیرند؟/وزارت علوم شکایت کند

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه خرید و فروش پایان نامه در عرصه مدرک گرایی عادی شده است، گفت: اداره اماکن بر طبق چه میزانی به شرکت‌های که در راستای تولید محتوای پایان نامه فعالیت می‌کنند مجوز داده است.

برنامه‌ریزی برای ارتقای رتبه علمی ایران در نانوفناوری به رتبه پنجم جهان

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: در حال حاضر در رتبه هفتم نانوفناوری در جهان هستیم که برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا پایان سال آینده به رتبه پنجم جهان در این حوزه دست یابیم.

راه اندازی مرکز رشد در حوزه علمیه قم

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از آمادگی این معاونت برای تجاری سازی علوم انسانی خبر داد و گفت: معاونت علمی و فناوری به طور جدی پیگیر راه اندازی مرکز رشد در حوزه علمیه قم است.

The post شیب ملایم رشد علمی appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه