حذف ایران از رتبه‌بندی جهانی «حقوق مالکیت»

به گزارش عیارآنلاین، دکتر جعفر مهراد، سرپرست سابق پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با اعلام این خبر افزود: علی رغم این که امتیاز جمهوری اسلامی ایران در بررسی‌های شاخص بین‌المللی حقوق مالکیت (IPRI) طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ میلادی دارای ۷.۵+ درصد رشد بوده است، به دلیل عدم ارائه داده‌های آماری به زبان انگلیسی و واگذار نکردن آن به سازمان‌های جهانی در رتبه‌بندی این شاخص حذف شد.

وی با بیان اینکه موسسه اتحادیه حقوق مالکیت از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴ میلادی ۹ گزارش منتشر کرده است، گفت: این شاخص اقتصادی نشان می‌دهد که بین موفقیت‌های اقتصادی و حقوق مالکیت در تمام جهان رابطه معنی‌داری وجود دارد.

وی افزود: در سال ۲۰۰۷ میلادی این شاخص داده‌های مربوط به حقوق مالکیت مادی و معنوی را بین ۷۰ کشور جهان مطالعه و گردآوری کرده است و ویرایش سال ۲۰۱۴ به ۹۷ کشور افزایش یافته است.

۱۰ کشور اول رتبه‌بندی بین‌المللی حقوق مالکیت

مهراد با تاکید بر اینکه هر سال اهمیت استناد آماری بین استقلال اقتصادی و حمایت از حقوق مالکیت بیش از پیش آشکار می شود، تصریح کرد: ۱۰ کشور اول که در آن حقوق مالکیت از بیشترین امنیت برخوردار است، عبارت از فنلاند با امتیاز ۸.۵، زلاندنو، نروژ و سوئد هر کدام با امتیاز ۸.۳، لگزامبورگ و هلند هر کدام با امتیاز ۸.۱، کانادا با امتیاز ۸ و دانمارک با امتیاز ۷.۹ است.

به گفته وی در منطقه آمریکای شمالی، آمریکا با امتیاز ۷.۷ پس از کانادا حائز رتبه ۹ جهان است.

استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه در این شاخص، کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی به عنوان یک منطقه محاسبه شده‌ است، تصریح کرد: رژیم اشغالگر قدس با امتیاز ۶.۵ رتبه ۲۷ را در بین ۹۷ کشور جهان و رتبه اول را در بین هفت کشور مورد مطالعه این منطقه بدست آورده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: رتبه دوم تا هفتم به ترتیب به قبرس با امتیاز ۶.۴ و با رتبه جهانی ۳۰، عربستان سعودی با امتیاز ۶.۲ و رتبه جهانی ۳۴، اردن با امتیاز ۶ و رتبه جهانی ۴۰، مراکش با امتیاز ۵.۲ و رتبه جهانی ۵۴، مصر با امتیاز ۴.۶ و رتبه جهانی ۷۵، الجزایر با امتیاز ۴۱ و رتبه جهانی ۸۹ تعلق دارد.

مهراد با تاکید براینکه متاسفانه در ویرایش هشتم یعنی سال ۲۰۱۴ میلادی، نام ایران از رتبه بندی حذف شده است، گفت: سایر کشورهای حذف شده شامل آلبانی، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، بحرین، بوسنی و هرزگوبین، کرواسی، لیتوانی، لبنان، لیبی، مقدونیه، اسلوونی، امارات و یمن هستند.

معیارهای روش شناسی شاخص بین‌المللی حقوق مالکیت

وی با اشاره به اینکه علت استثنا کردن این کشورها بهبود و ارتقای روش شناسی شاخص بین‌المللی حقوق مالکیت عنوان شده است، افزود: صحت داده‌ها، کامل بودن و قابل اعتماد بودن داده‌ها معیارهای عمده‌ای است که در انتخاب کشورها مورد لحاظ قرار می‌گیرد.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تصریح کرد: علی‌رغم این روش‌شناسی، تحلیل جداگانه‌ای برای این کشورها صورت گرفته است و تحلیل انجام شده بر روی ایران نشان می‌دهد که طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ امتیاز ایران ۷.۵+ درصد رشد نشان می‌دهد.

وی افزود: از سال ۲۰۱۰ به بعد ایران روند مثبتی را در مقادیر شاخص بین‌المللی حقوق مالکیت از خود نشان داده و در سال ۲۰۱۴ میلادی امتیاز ۴.۴ را از آن خود کرده است. بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی شاخص حقوق قضایی و سیاسی و شاخص حقوق مالکیت معنوی ثابت مانده، درحالی که شاخص حقوق مالکیت مادی به ارزش ۰.۰۳ – کاهش یافته است.

دکتر مهراد همچنین به سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: امتیاز ایران در دو شاخص دسترسی به وام به ارزش ۱۲.۵ – درصد و حمایت از حقوق مالکیت مادی به ارزش ۶.۱ – درصد کاهش نشان می‌دهد.

استاد علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه شاخص‌های رتبه‌بندی‌های کشورها بر روی سه مولفه استوار است، اظهار کرد: مولفه اول حقوق قضایی و سیاسی، دوم حقوق مالکیت مادی و سوم حقوق مالکیت معنوی است. مولفه اول به ثبات سیاسی و اجرای قوانین در کشور مورد نظر دلالت داشته و تاثیر مهمی بر توسعه و حمایت از حقوق مالکیت مادی و معنوی دارد. مولفه سوم یعنی حقوق مالکیت معنوی شامل حمایت از حقوق مالکیت معنوی، ثبت اختراعات و جلوگیری از سرقت حقوق معنوی دیگران است.

لایحه مقابله با سرقت‌های علمی، اقدام مناسب برای حفظ حقوق مالکیت معنوی

وی افزود: در سالهای اخیر در بسیاری از کشورها از جمله ایران به حفظ حقوق مالکیت معنوی توجه لازم شده و با لایحه‌ای که اخیرا وزارت علوم به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده به رعایت مسائل اخلاق علمی در جامعه و جلوگیری از دستبرد به ایده‌ها و دارایی‌های فکری دیگران توجه شده است.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با تاکید بر اینکه موردی که بیشتر شیوع پیدا کرده است، سرقت پایان‌نامه‌ها و مقاله‌های علمی است که به یکی از چالش های عمده در آموزش عالی کشور تبدیل شده است، تصریح کرد: رتبه‌بندی حاضر نشان می‌دهد که دسترسی به آمار و اطلاعات طبقه‌بندی نشده، در تعیین جایگاه کشورها اهمیت دارد. علی رغم وجود مرکز آمار ایران و دفاتر روابط عمومی و روابط بین المللی در دانشگاه‌ها و دستگاه‌های اجرایی به نظر می‌رسد نشر الکترونیکی آمار در وب سایت موسسات مسأله مهمی است که لازم است به آن توجه شود.

مهراد انتشار انگلیسی آمار و اطلاعات را با رعایت مسائل علمی برای شناخت جهان از فعالیت‌های علمی و اقتصادی کشور ضروری دانست و تاکید کرد: کشور راه‌های ترقی را طی می‌کند، ولی عدم برنامه‌ریزی برای ارائه داده‌های آماری به زبان انگلیسی از یک طرف و عدم انتشار آمار و اطلاعات طبقه‌بندی نشده در صفحات وب و واگذار نکردن آن به سازمان‌های جهانی از طرف دیگر ارزیابی توسعه کشور را از سوی نهادهای بین‌المللی تحت تاثیر قرار داده است.

منبع: الف

The post حذف ایران از رتبه‌بندی جهانی «حقوق مالکیت» appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه