به گزارش عیارآنلاین، در بخشی از این نشست، سرکار؛ دبیر ستاد نانو معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری از ایجاد محیط مناسب برای رشد علمی کشور خبر داد و گفت: با اقدامات انجام شده امید است در بازه زمانی کوتاهی، کشور به اهداف تعیین شده در حوزه علم و فناوری دست یابد.
وی با اشاره به لزوم تعامل همه وزارتخانهها و نهادهای درگیر با حوزه علم و فناوری، افزود: با حمایت از محققان سرآمد میتوان قابلیتهای بالای آنان را به ظهور رساند.
سرکار با بیان اینکه دستیابی به مرجعیت علمی جهان از مطالبات مورد تأکید رهبری است، اظهار داشت: برای رسیدن به این هدف باید دانشگاهها از فضای آموزشی به سمت پژوهش حرکت کنند. در حال حاضر پایاننامههای دانشجویی نیز با دید آموزشی نوشته میشوند؛ از سوی دیگر بسیاری از تحقیقات انجام شده در یک راستا قرار نداشته و پراکنده هستند.
دستیابی به مرجعیت علمی در جهان در گرو دیپلماسی علمی
دبیر ستاد نانو معاونت علمیوفناوری ادامه داد: تحقیقات اساتید نباید در حد دانشجو تنزل یابد بلکه اساتید و محققان سرآمد باید دانشجو را تکهای از پازل تحقیقات بزرگ محسوب کنند.
وی با اشاره به اینکه محقق سرآمد علاوه بر حمایت مالی باید در جایگاه اجتماعی بالا نیز قرار داشته باشد، دیپلماسی علمی را یکی از عوامل مهم در دستیابی به مرجعیت علمی در جهان دانست.
در ادامه این نشست حاجیپور، محقق سرآمد دانشگاه صنعتی اصفهان برگزاری نشستهای هماندیشی را مفید توصیف کرد و گفت: باید خروجی این جلسات به صورت عملیاتی اجرا شود.
ضرورت حاکمیت نگاه کیفی به حوزه علم و فناوری
میر فضل الله موسوی محقق سرآمد دانشگاه تربیت مدرس نیز با بیان اینکه پرداختن به مسئله کیفیت مهمتر از کمیت است،گفت: نگاه کیفی باید به حوزه علم و فناوری حاکم باشد و تسهیلات اعطایی به کیفیت تعلق بگیرد.
وی با اشاره به اینکه کار علمی یک کار تیمی است، بر ضرورت حضور تمام وقت دانشجو در دانشگاه تأکید کرد و گفت: با تعامل بیشتر بین استاد و دانشجو میتوان تعداد مقالات با کیفیت و کاربردی بیشتری را ارائه داد.
موسوی از دیگر محققان سرآمد کشور، دوره پسادکتری را یک فرصت مغتنم بر شمرد و گفت: با مدیریت صحیح میتوان دوره پسا دکتری را به یک فرصت مهم تبدیل کرد. باید توجه داشت در صورت استفاده نکردن از ظرفیت این افراد، کشور دچار چالش جدی در حوزه ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان دوره دکتری خواهد شد.
هماندیشی با دانشمندان کشور و بهبود روند حرکت علمی
حبیب خسروشاهی عضو پژوهشگاه دانش های بنیادی نجوم و کیهان شناسی نیز تنوع فعالیتهای معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور را مناسب عنوان کرد و گفت: مجموع اقدامات انجام شده در حوزه علم و فناوری بسیار خوب بوده است. با نظرخواهی از محققان و دانشمندان برجسته کشور میتوان این روند حرکتی را بهبود بخشید.
وی با بیان اینکه در گذشته اهداء جوایز نقدی یکی از عوامل ترغیب اساتید برای افزایش کمی مقالات بود، گفت: نباید اشتباهات گذشته در ارتقاء کمی مقالات را برای افزایش سطح کیفی مقالات تکرار کرد.
لزوم ایجاد امنیت علمی در دانشگاهها
حسیخانی؛ محقق سرآمد دانشگاه تربیت مدرس نیز گفت: محققان جوان در برخی دانشگاهها از امنیت علمی بالایی برخوردار نیستند.
وی شرکتداری و تاسیس شرکت دانشبنیان توسط محققان را یکی از چالشهای پیشروی این افراد عنوان کرد و گفت: برندگان جوایز بزرگ علمی مانند نوبل هرگز به سمت تاسیس شرکت حرکت نخواهند کرد. این کار خلل بزرگی در روند پژوهش و تحقیق فرد ایجاد خواهد کرد.
دیپلماسی علمی راهی برای ارتقاء سطح کیفی تحقیقات
عسگری؛ محقق سرآمد دانشگاه تبریز نیز افزایش دیپلماسی علمی را مهمترین عامل در ارتقاء سطح کیفی تحقیقات دانست و گفت: باید شرایط برای حضور محققان برجسته خارجی در کشور فراهم شود که این مهم به تعامل دستگاههای ذیربط با معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور نیاز دارد.
سرمایه هر جامع آرمان اوست
زلفیگل؛ محقق سرآمد دانشگاه بوعلی همدان نیز با بیان اینکه سرمایه هر جامع آرمان اوست، گفت: حمایت از محققان سرآمد امری پسندیده و ارزشمند است.
وی افزود: دستیابی به مرجعیت علمی جهان به تغییر نگرش و ایجاد سازوکار و ساختار جدید نیاز دارد که یکی از زیرساختهای مهم ایجاد و گسترش ارتباط بین صنعت و دانشگاه است.
زلفیگل با تأکید بر ضرورت همافزایی بین نهادها و وزارتخانههای درگیر با حوزه نخبگان و علم و فناوری، ادامه داد: با استفاده از همه ظرفیتهای موجود در کشور میتوان امکانات مناسب سختافزاری و حتی نرمافزاری مورد نیاز محققان را مهیا و گام بلندی در راستای رشد و توسعه کشور برداشت.
وی با اشاره به لزوم پرهیز از پراکندگی در تحقیقات، گفت: محقق سرآمد باید روند پژوهشی مشخصی داشته باشد.
ضرورت تغییر نگرش در مراحل استخدامی افراد در دانشگاه
دهقانی؛ محقق سرآمد دانشگاه دامغان نیز با اشاره ضرورت تغییر نگرش در مراحل استخدامی افراد در دانشگاه، گفت: دانشجوی دکتری در زمان فارغالتحصیلی، در دوران اوج فعالیتهای پژوهشی خود قرار دارد اما پس از استخدام در دانشگاه به دلیل طی شدن مراحل قانونی مدت زیادی از فضای پژوهش و تحقیق دور میماند.
حوزه علم و فناوری نیازمند نگاه ملی است
شهرزادی؛ محقق سرآمد دانشگاه شهید بهشتی نیز با بیان اینکه حوزه علم و فناوری نیازمند نگاه ملی است، بر لزوم هماهنگی و همافزایی همه نهادها و دستگاهها اشاره کرد و گفت: علم یعنی افتادن سیب از درخت و کشف نیروی جاذبه، فناوری یعنی چگونگی غلبه بر جاذبه و شرکت دانشبنیان یعنی ساخت هواپیما.
وی در پایان ضمن تأکید بر لزوم حضور محققان سرآمد در فرصت مطالعاتیهای کوتاه و بلندمدت، حضور در دوره پسادکتری را یک ضرورت دانست و گفت: باید آئیننامهها به نحوی تدوین شود که گذراندن دوره پسادکتری برای فرد به منظور استخدام در مراکز صنعتی و دانشگاهی اجباری شود.
براساس این گزارش، علی وطنی؛ معاون توسعه فناوری، محمود شیخ زینالدین؛ معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوی ریاست جمهوری، پرویز کرمی؛ مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و جمعی از محققان سرآمد کشور در این نشست حضور داشتند.
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
The post تغییر نگرش و ایجاد ساختار جدید لازمه دستیابی به مرجعیت علمی جهان appeared first on عیارآنلاین.