به گزارش عیارآنلاین، دکتر سورنا ستاری در جمع دانشگاهیان، فناوران، نخبگان و صنعت گران استان قم، به ضرورت تغییر نگاه در علوم انسانی اشاره کرد و گفت: به عقیده من علوم انسانی پایه و اساس فعالیت های صنعتی و حتی پزشکی است که در دنیا رخ می دهد که البته ما به اهمیت این موضوع کمتر توجه می کنیم.
وی با اشاره به فرهنگ و تمدن چندهزارساله در سرزمین ایران و فرهنگ اسلامی پیشرفته، بیان کرد: با داشتن چنین سرمایه هایی، ما در رقابت با غربی ها در عرصه فرهنگ، می بازیم و تن به داشته ها و ساخته های آنان داده ایم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به معضل حضور سوغات مذهبی ساخت چین در اماکن زیارتی ایران مانند مشهد و قم اشاره کرد و افزود: ما با این همه دانشگاه و مراکز پژوهشی در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی متخصص علوم انسانی، کالاهای فرهنگی و سوغات داخل برای ارائه به زائران نداریم. متاسفانه در حوزه های دیگر فرهنگی و علوم انسانی نیز، وضع به همین منوال است. در سینما، شبکه های اجتماعی، انیمیشن، صنایع دستی، اسباب بازی و دیگر شاخه های فرهنگی نمی توانیم با غربی ها رقابت کنیم.
ستاری با طرح این سوال که چرا ما نمی توانیم فرهنگ غنی خود را در داخل و خارج به واسطه وسایل فرهنگی منتقل کنیم؟، ابراز کرد: پاسخ آن، در تجاری سازی علوم انسانی و اقتصاد فرهنگ است که امروز لازم است بر آن تاکید شود. برای این موضوع ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز را در معاونت علمی راه اندازی کرده ایم تا به این موضوعات بپردازد و راه های تجاری سازی علوم انسانی را در اختیار فناوران، صنعتگران و فعالان این حوزه قرار دهد.
از زبان و ادبیات غنی فارسی غافل هستیم
رییس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر غنی بودن ادبیات فارسی و لزوم توجه پرداختن به آموزش آن از سنین کودکی، بیان کرد: برخلاف غنی و شیرین بودن زبان فارسی، ما در مهد کودک هایمان و در سنین بسیار پایین، به کودکان مان پیش از آنکه حتی بتوانند زبان فارسی را بفهمند، زبان انگلیسی آموزش می دهیم و از زبان و ادبیات غنی مان غافل هستیم. چطور این اتفاق می افتد که دیگران از آن سوی جهان می آیند زبان شان در کشور ما توسعه می دهند اما ما نمی توانیم زبان خودمان را در کشور و اطراف آن به خوبی آموزش دهیم و نمی توانیم از این حوزه غنی، از مرزهایمان عبور کنیم؟
نایب رییس هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی بر اهمیت تجاری سازی علوم انسانی برای بسط و گسترش فرهنگ و زبان ایرانی تاکید کرد و ادامه داد: الگوهای موفقی برای این کار وجود دارد که ما در معاونت علمی به صورت آزمایشی آن را مورد بررسی قرار داده ایم و خوشبختانه به جواب مثبت هم رسیده ایم. از این رو می توانیم آن الگوها را تمرین کنیم تا به نمونه های مشخص دست یابیم. برای توسعه و تجاری سازی آن، باید بررسی های بیشتری صورت گیرد تا بتوانیم نتیجه دلخواه را از آن به دست آوریم.
صنعت ما باید درگیر موضوعات علوم انسانی شود
ستاری ادامه داد: در این میان دانشگاه های علوم انسانی ما، به ویژه مراکز علمی و دانشگاهی که در قم مشخصا بر روی علوم انسانی فعالیت دارند، باید این موضوعات را در سراسر کشور پیگیری کنند و نتایج مثبت را از آن اخذ کنند. برای رسیدن به این هدف، صنعت ما باید درگیر موضوعات علوم انسانی شود، چرا که علوم انسانی به تنهایی نمی تواند توسعه پیدا کند. البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در کنار آنکه به پیگیری موضوعات تجاری سازی می پردازد، حمایت های زیادی از مرز دانش به صورت تسهیلات و اعتبارات ویژه ارائه می کند. اما ما در این معاونت، به گونه ای دیگر به مقوله مرز دانش نگاه می اندازیم.
وی بار دیگر به اهمیت مراکزی همچون مراکز رشد و پارک های علم و فناوری به عنوان نهاد واسط میان صنعت و دانشگاه اشاره کرد و گفت: همانطور که پیشتر، بارها به این موضوع پرداخته ایم؛ باید دانشگاه های ما بخشی از هزینه های خود را با فروش فناوری به دست آورد. دانشگاه های ما باید نسبت به فارغ التحصیلان خود در زمینه فعالیت شغلی و بهره مندی از تحصیلات و دانش آنان، متعهد باشد و همانطور که یک شرکت، برای فروش بهتر محصول خود و جذب مشتری، آن را برای مدتی مشخص گارانتی می کند، ما نیز باید از فارغ التحصیلان مان تا رسیدن به کسب و کار مشخص، پشتیبانی کنیم. در حقیقت ما نسبت به ثمر رسیدن دانش آنان در حوزه تجاری سازی ایده هایشان، مسوول هستیم.
طلب شغل توسط دانشجو، یک تهدید نیست
رییس هیئت امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور همچنین ابراز کرد: در اقتصاد دانش بنیان، دانشجویی که در استانداری طلب شغل می کند، یک تهدید نیست، بلکه یک موقعیت است تا ما از آن برای رفع بخشی از نیازهای جامعه بهره بگیریم، چرا که هر دانشجویی که در دانشگاه تحصیل می کند، قرار است بخشی از مشکلات و کاستی های جامعه را در آینده، کم کند و به میزان دانش کشور اضافه کند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه باید فرهنگ بهره گیری از دانش فارغ التحصیلان برای ایجاد شغل برای خودشان و تولید محصول دانش بنیان را در کشور رواج دهیم، ادامه داد: این کار به معنای مبارزه با مرز دانش نیست. همینطور به آن معنا نیست که حتما همه اساتید ما باید یک شرکت داشته باشند. هر یکی از این افراد براساس استعدادها و علایق خود، می تواند فعالیت کند که بخشی از آنان نیز که علاقه مند به کار تجاری سازی هستند باید زمینه لازم برای به فعل رساندن توانایی هایشان فراهم شود. با این حال، این موضوع را باید مدنظر قرار دهیم که موضوع تجاری سازی، در دانشگاه های ما کاملا فراموش شده است. تجاری سازی به آن معنا نیست که حتما باید در دانشگاه های صنعتی وجود داشته باشد، بلکه باید در دانشگاه های علوم انسانی نیز این موضوع را شاهد باشیم. ما باید بتوانیم فرهنگ خودمان را حداقل در داخل کشورمان و به خانواده ها و کودکان خودمان به درستی منتقل کنیم. فناوری، در این میان یک ابزار است برای هر چه بهتر انجام دادن این کار.
باید به دنبال تجارت در حوزه علوم انسانی باشیم
ستاری به فعالیت های ارزشمند و تاثیرگذار در علوم انسانی کشور اشاره کرد و گفت: با این حال، ما باید به دنبال این باشیم که چطور می توانیم در این حوزه تجارت داشته باشیم. در چنین شرایطی است که می توانیم علوم انسانی و فرهنگ مان را توسعه دهیم و آن را از مرزها، فراتر ببریم. بر همین اساس ما در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آمادگی داریم همکاری های لازم را انجام دهیم.
رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه این نشست، با اشاره به تغییرات آیین نامه های بنیاد برای رفع مشکلات پیش روی استعدادهای برتر اظهار کرد: برنامه های مختلفی برای حمایت از نخبگان و استعدادهای برتر از طریق بنیاد ملی نخبگان و همینطور صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی در دست اجرا داریم که در این میان، توجه به نخبگان قرآنی و حوزوی نیز در برنامه های ما قرار دارد.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره معضل «بچه پولداری نفتی» در کشور و تاکیدات ایشان بر رفع آن، بیان کرد: پژوهشگران ما باید توجه داشته باشند که بزرگ ترین سرمایه، دانش و فکر آنان است، وسایل و امکانات در صورتی اهمیت پیدا می کنند که ما در حوزه پژوهش خود را متکی به نفت و اموال دولتی نبینیم. با این حال معاونت علمی شبکه آزمایشگاهی را سال گذشته راه اندازی کرد تا نیازهای پژوهشگران را تا حد زیادی برطرف کنیم. همچنین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران که فردا سومین دوره خود را در نمایشگاه بین المللی تهران آغاز می کند، نیز در راستای کمک به پژوهشگران برگزار می شود تا از این طریق، دستاوردهای پژوهشی، سریع تر به سمت حصول نتیجه و تجاری سازی سیر کنند.
در سال جاری حمایت های ویژه معاونت علمی از مرز دانش بیشتر می شود
رییس هیئت امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی، درباره حمایت های ویژه از پژوهش های مرز دانش توسط معاونت علمی ابراز کرد: ما در سال گذشته از پروژه های مختلف مرز دانش با عدد قابل توجهی حمایت کرده ایم که امسال این میزان بیشتر خواهد شد. دولت وظیفه خود می داند که از بخش مرز دانش پشتیبانی کند و قطعا این کار را خواهد کرد.
ستاری با ابراز خرسندی از اینکه موضوع اقتصاد دانش بنیان در کشور، اکنون در حال تبدیل شدن به یک گفتمان است، ادامه داد: برای مقابله با اقتصاد نفتی، باید موضوع اقتصاد دانش بنیان به یک حرکت فرهنگی و اجتماعی تبدیل شود. ما معتقدیم که پژوهش بیش از هر کار اقتصادی مرسوم دیگری همچون ساختمان سازی، می تواند درآمدزا باشد، بنابراین از بخش خصوصی می خواهیم که در زمینه پژوهش سرمایه گذاری کند تا بتواند علاوه بر اینکه سود بیشتری از سرمایه خود کسب می کند به پیشرفت و توسعه کشور نیز یاری رساند. این حرکت، جوهره اصلی اقتصاد دانش بنیان است.
حمایت از مالکیت فکری قانونی می شود
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در بخش دیگری از این نشست، به حرکت چرخ دنده های فعالیت بازار دارایی فکری در کشور اشاره کرد و در ادامه گفت: در همین راستا، ما در سال جاری به دنبال راه اندازی دفاتر ثبت اختراع در داخل دانشگاه ها هستیم. از طرف دیگر، با توجه به اینکه قانون مشخصی در حمایت از مالکیت فکری در کشور نداریم، لایحه ای را تقدیم هیئت دولت کرده ایم که اگر تصویب شود به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد. مالکیت فکری، یکی از پایه های اصلی اقتصاد دانش بنیان است، بنابراین این موضوع اهمیت زیادی خواهد داشت.
براساس این گزارش، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، صبح امروز پنجشنبه سوم اردیبهشتماه، برای بازدید از مراکز علمی، تحقیقاتی، فناوری و دانشگاهی قم، وارد این استان شد و مورد استقبال استاندار، روسای دانشگاه ها، فناوران و مسوولان محلی قرار گرفت.
وی در این سفر ضمن بازدید از پردیس فارابی دانشگاه تهران، با هیات رییسه و استادان دانشگاه صنعتی قم نشست داشت و در ادامه از دانشگاه علوم پزشکی این استان نیز بازدید و با هیات رییسه و استادان این دانشگاه، گفتوگو کرد. ستاری همچنین به بازدید از پارک علم و فناوری قم ودستاوردهای شرکتهای دانشبنیان مستقر در این پارک پرداخت.
در بخش پایانی سفر استانی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری به استان قم و پس از بازدید از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، جلسه جمعبندی نشستها و بازدیدهای یادشده، با حضور استاندار این استان، روئسای دانشگاهها و مسوولان پارک علم و فناوری و مراکز آموزش عالی و نخبگان، فعالان اقتصادی و مدیران صنایع و همچنین شرکتهای دانشبنیان استان برگزار شد.
محمود شیخ زین الدین، معاون نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی، علی وطنی، معاون توسعه فناوری، پرویز کرمی، مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و امیرحسین کاظمی مشاور و مدیرکل حوزه ریاست معاونت علمی در این سفر دکتر ستاری را همراهی کردند.
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
The post اقتصاد دانشبنیان درحال تبدیلشدن به یک گفتمان در کشور است appeared first on عیارآنلاین.