به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، هجدهمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهمترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی سه پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. بازنگری برنامه درسی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، اقتصاد نفتی بجای اقتصاد دانش بنیان و طرح سوالی از وزیر علوم با موضوع تقلب علمی موضوع این پروندهها هستند.
پرونده اول: «برنامههایی که ۳۵ سال ثابت ماند!»
هفته گذشته محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در همایش برنامهریزی آموزشی درسی اعلام کرد: «تا پایان تابستان امسال ۶۰۰ برنامه درسی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی بازبینی میشوند.» همچنین ایشان ضمن اشاره به طول عمر ۳۵ ساله بعضی از این برنامه های درسی بر لزوم بازنویسی آنها جهت دستیابی به پیشرفتهای علمی تاکید کرد. دکتر فرهادی کارآفرینی و حرکت به سمت نسل سوم دانشگاهها را به عنوان عنصر محوری در این بازنویسیها یاداور شد.
در این باره معاون آموزشی وزیر علوم نیز میگوید: «بنا داریم برنامه ریزی درسی به دانشگاه ها واگذار شود که این کار به دانشگاههای گروه یک که شامل ده دانشگاه میباشند واگذار شده و سایر دانشگاهها نیز باید به این دانشگاهها رجوع کنند.»
فارغ از اینکه روزی اسامی برخی دانشگاهها دولتی، ملی یا مادر بوده و امروز بعضی از آنها با نامهایی چون برتر، تیپ الف و… معرفی میشوند، اینکه چطور قبل از اعلام رسمی نخستین رتبهبندی دانشگاهها و اعلام لیستهای تیپ الف و ب و … این دانشگاهها مرجعی میشوند برای اصلاح و بازنویسی برنامههای درسی جای بسی تعجب است. و اینکه چرا و بر اساس چه برهانی دانشگاههای تیپ الف میتوانند مرجعی برای بازنویسی برنامه درسی سایر دانشگاهها باشند؟
پرونده دوم: «باز هم بوی نفت میآید»
هفته گذشته ستاری در استان هرمزگان طی سخنانی گفت: «باید به فرزندان خود یاد دهیم کارمند دولت نشوند و شرکتهایی را خود تشکیل دهند و باید بر اعتماد به نفس جوانان بیفزاییم که در اقتصاد دانشبنیان به دنبال تحقق این امر هستیم». ستاری با بیان اینکه قدرت در دست کشورهایی است که دانش دارند، گفت: «کشوری که فکر کند می تواند با پول همه چیز را بخرد نیاز به دانشگاه ندارد و متاسفانه اقتصاد نفتی ما را مسموم کرده است».
فرهنگ مسموم نفتی ماههاست که توسط ستاری به سوژه سخنرانی تبدیل شده و در مذمت این نوع نگاه چندین بار به سخنرانی پرداخته است. اگر از منظر گفتمان سازی و ترویج و تشویق به نوآوری و جوانگرایی به این موضوع بنگریم بسیار جای تشکر دارد که بالاخره پس از مدت ها توسط یکی از مسئولان کشوری لااقل سخنرانی در این باره اولویت یافته است. به قول خود آقای ستاری بعضی کشورها تنها یک جزیره روی صخره هستند اما در حوزه تولید ارزش افزوده و در اقتصاد موفق هستند. اما سوال اینجاست چرا کشوری با این همه سرمایه انسانی و منابع طبیعی خدادادی اگر روزی صادرات نفت محدود شود و تحریم های ظالمانه بر روی گرده های این ملت فشار بیاورند دچار مشکل میشود؟ ستاری در این باره معتقد است که: «میبایست فرهنگ مسموم نفتی که اقتصاد ناصحیح نفتی را به کشورمان تحمیل کرده از بین برود. این فرهنگ نادرست در همه کشورهایی که بر منابع زیرزمینی خود متکی هستند حکمفرماست و تنها از راه تغییر رویکردهای اساسی اصلاح میشود». به گفته وی، «تنها در صورت گسترش فرهنگ نخواستن اقتصاد رانتی نفتی است که کشور میتواند از مغزهایش استفاده و از خروج آنها از کشور جلوگیری کند».
پرونده سوم: «کار به سوال کشید!»
در هفته ای که گذشت هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ۵ سوال ملی از وزیر علوم را اعلام وصول کرد. یکی از این سوالات از طرف قاسم جعفری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با موضوع پایان نامه فروشی و تقلب علمی مطرح شده است.
ظاهرا وعده مسئولین وزارت علوم برای ارائه لایحه برخورد با تقلب علمی دیگر برای مجلسیها تکراری و خسته کننده شده است. شروع این داستان به اردیبهشت ۹۳ باز میگردد که این بحث توسط معاون حقوقی وزارت علوم مطرح شد و هر چند وقت یکبار برای مصاحبه مسئولان وزارت علوم به عنوان موضوعی داغ استفاده میشد. روندی که دولت در بررسی این لایحه در پیش گرفته کار را به جایی رسانده است که نمایندگان مجلس لب به اعتراض گشودند و زاهدی رئیس کمیسیون آموزش، از ایستادگی مجلس در پیگیری این مسئله تا رسیدن به سرانجام خبر داد. هم اکنون این لایحه در کمیسیون اجتماعی دولت مسکوت مانده است و این سوال را برای نمایندگان مردم بوجود آورده که چرا این مساله پس از یکسال مطرح شدن به صحن علنی مجلس نیامده است؟ حالا باید منتظر پاسخ وزیر به این سوال بود!
تصویب نهایی سند دیپلماسی علم و فناوری
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از تصویب نهایی سند دیپلماسی علم و فناوری در جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور خبر داد.
بازنگری در ۱۵ رشته علوم انسانی و تصویب در شورای گسترش آموزش عالی
وزیر علوم در حاشیه جلسه امروز هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: در ۱۵ رشته علوم انسانی بازنگری انجام شده و شورای گسترش آموزش عالی هم آنها را تصویب کرده است.
فهرست رشتههای مجاز دورههای کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه آزاد اعلام شد
از مجموع ۲ هزار و ۲۲۰ پرونده مربوط به رشته محلهای بدون مجوز دانشگاه آزاد اسلامی که شامل ۷۶۷ پرونده دوره دکترا و یک هزارو ۴۵۳ پرونده دوره کارشناسی ارشد بوده است؛ ۲۴۳ رشته محل دوره دکترا و ۵۷۹ رشته محل دوره کارشناسی ارشد مورد تصویب شورای گسترش آموزش عالی قرار گرفت.
لایحه قانون «ثبت مالکیت فکری» در دست تدوین است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از تدوین لایحه ثبت مالکیت فکری در دولت در دو بخش «مالکیت ادبی و هنری» و «مالکیت صنعتی و ثبت اختراع» در جلسه ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور خبر داد.
توسعه کشور در چارچوب اقتصاد دانشبنیان یکی از مولفههای اقتصاد مقاومتی است
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه چشم انداز بسیار روشنی برای ایران با توجه به جوان و دانشگرا بودن ایرانیان و نیز سرمایه علمی خارج از کشور وجود دارد، گفت: ترکیب این مولفهها با یک مدیریت کارآمد میتواند تحولات جهشی در کشور ایجاد کند.
پرداخت تسهیلات به بیش از ۴۰۰ شرکت دانشبنیان
معاون علمی و فنآوری رئیسجمهور در خصوص دریافت وام توسط شرکتها از بانکها و مشکلاتی که در این خصوص پیش میآید، اظهار کرد: بحث ابتدایی این است که شرکتهای دانشبنیان خود را ثبت کنند، سپس به صندوق نوآوری مراجعه و تسهیلات دریافت کنند و امروز آماری را که از این صندوق گرفتهایم، نشان میدهد بیش از ۴۰۰ شرکت دانشبنیان تاکنون از این صندوق تسهیلات دریافت کردهاند.
امسال ۸ هزار نفر عضو هیات علمی دانشگاهها میشوند
محمدعلی کینژاد با اشاره به جذب هیات علمی در وزارتخانه های علوم ، بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی در سال جاری گفت: «براساس برنامه پیش بینی شده، امسال ۲ هزار نفر در دانشگاه های وزارت علوم، یک هزار نفر در دانشگاه های وزارت بهداشت و ۵ هزار نفر در واحد های دانشگاه آزاد اسلامی جذب هیات علمی خواهند داشت».
یکصد شرکت از فهرست دانشبنیانها خارج شدند
دکتر محمد صاحبکار گفت: «لازم است تا شرکتهای دانش بنیان و فناور دارای پویایی بالا باشند و مصوباتی از سوی کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان در همین زمینه ارائه شده است». وی با اشاره به این مصوبات خاطرنشان کرد: «در این راستا اعلام شد که مدت زمان بهرهمندی و استفاده شرکتهای دانشبنیان از مزایای قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان مدتدار است».
برنامه وزارت علوم تفویض اختیارات بیشتر به دانشگاههاست
معاون اداری و مالی وزارت علوم برگرداندن اختیارات به دانشگاهها را از ضروریات و اولویتهای وزارت علوم عنوان کرد و گفت: برنامه وزارت علوم تفویض اختیارات بیشتر به دانشگاههاست.
لزوم ورود دانش صنایع نظامی کشور به بخش خصوصی
معاون علمی و فناوری رییس جمهور گفت: «باید تدابیری اندیشیده شود تا علوم و دانش صنایع نظامی کشور به بخش خصوصی وارد شود».
رفع مشکل سربازی نخبگان غیرمقیم خارج از کشور
غلامعلی منتظر با اشاره به برنامه های بنیاد ملی نخبگان در حوزه نخبگان خارج کشور گفت: «استفاده و همکاری با نیروهای متخصص و برگزیده ایرانی غیرمقیم در خارج از کشور مورد توجه ویژه بنیان ملی نخبگان است. از همین رو در نظر داریم مشکلات آنان را در راستای خدمت به کشور بر طرف کنیم».
اعلام رتبه دانشگاهها در تولید علم ۲۰۱۴ ایران
تازهترین دادههای آماری پایگاه استنادی ISI در ۲۰۱۴ نشان میدهد دانشگاه تهران با پیشی گرفتن از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه اول «مشارکت در تولید علم ایران» را در بین دانشگاههای کشور به دست آورده است.
The post ۳۵ سال بدون تغییر! appeared first on عیارآنلاین.