گزارش عملکرد اعتبارات تحقیقاتی و فنّاوری کشور در سال ۹۲

به گزارش عیارآنلاین، تحقیقات وفنّاوری، با توجه به اهمیت پژوهش و فنّاوری در حل مشکلات کشور، تأکید زیادی بر ارزیابی عملکرد بودجه های تخصیص داده شده به این حوزه‌ها شده است. در همین راستا جهت نظارت بر نحوه هزینه‌کرد اعتبارات تحقیقاتی و فنّاوری اختصاص یافته به دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی کشور، مجلس شورای اسلامی در جزء یکم بند میم ماده ۲۲۴ برنامه پنجم توسعه، شورای عالی علوم، تحقیقات و فنّاوری را مکلف کرد تا سالانه گزارش جامعی از عملکرد اعتبارات تحقیقاتی کشور را به همراه نتایج و دستاوردهای پژوهشی تهیه و به مجلس شورای اسلامی ارائه نماید. در این راستا دبیرخانه شورای عالی عتف، گزارش‌های عملکرد تحقیقاتی کشور را در سال­های مختلف با همکاری دستگا‌ه‌های مشمول، تهیه و پس از تصویب در شورای عالی به مجلس شورای اسلامی ارسال می‌کند.

با بررسی قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کشور مشخص شدکه جمع کل اعتبارات تحقیقاتی کشور در فصل توسعه علم و فنّاوری، ردیف‌های پژوهشی سایر فصول، اعتبارات پژوهشی ردیف‌های متفرقه، هزینه امور پژوهشی شرکت‌های دولتی و بانک­ها در سطح ملّی حدود ۴۱۸۸۳ میلیارد ریال است.

بنابر تکلیف قانونی برنامه پنجم توسعه کشور در سال ۱۳۹۲، و از طریق بررسی کتاب قانون بودجه و پیوست­های آن در سال ۱۳۹۲، در مجموع ۶۱۲ دستگاه (اعم از دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، شرکت‌ها و بانک‌های دولتی) موظف شدند،گزارش عملکرد چگونگی هزینه‌کرد اعتبارات تحقیقاتی خود را به شورای عالی عتف ارائه دهند.

بررسی نحوه توزیع اعتبارات تحقیقاتی کشور نشان می‌دهد بعضی از دستگاه‌های اجرایی و مراکز تحقیقاتی اعتبارات بیشتری دارند و تأثیر بیشتری در سر‌جمع اعتبارات می‌گذارند. بنابراین طبق رویه سال­های گذشته، به‌منظور تفکیک نحوه تعامل، کلیه دستگاه‌های مشمول به کمک آنالیز اهمیت و براساس میزان اعتبار تحقیقاتی، به سه دسته A, B ,C تقسیم شدند. در این تقسیم‌بندی، آن دسته از دستگاه‌هایی که دارای بودجه بیشتری بودند در گروهA قرار گرفتند و دستگاه‌هایی که دارای بودجه به نسبت زیادی هستند در گروه B و در گروه Cدستگاه‌هایی که دارای بودجه کمتری هستند قرار می­گیرند؛ که به این ترتیب حدود ۸۰ درصد اعتبارات تحقیقاتی مشمول، در اختیار ۸۲ دستگاه (گروهA )، حدود ۱۶ درصد در اختیار ۱۶۴ دستگاه (گروهB) و حدود ۴ درصد در اختیار ۳۶۶ دستگاه (گروهC) بوده است.

با پیگیری‌های مستمر دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فنّاوری تعداد ۳۱۰ دستگاه مشمول، نسبت به ارسال گزارش اقدام کرده‌اند که درصد اعتبارات آنها ۴۵٫۳۲درصد از اعتبارات مشمول ماده ۲۲۴ قانون برنامه پنجم توسعه است.

هریک از دستگاه‌ها مراحلی از گام‌های تکمیل و تأییدگزارش عملکرد تحقیقاتی خود را طی کرده‌اند که خلاصه عملکرد آنها عبارتند از تعداد ۳۱۰ دستگاه که گزارشاتشان تایید و در سامانه بارگذاری شده است.که از میان آنها ۴۵,۳۲درصد از بودجه کل بوده است و ۳۰۲ دستگاه با وجود پیگیری‌های مستمر دبیرخانه حاضر به اجرای قانون نشده و گزارش عملکرد را ارسال نکرده‌اند که ۵۴,۶۸ درصد از بودجه کل را شامل می شود.

با توجه به گزارش‌های تأیید‌شده توسط دستگاه‌های مشمول، عملکرد پژوهش و فنّاوری در سطح ملّی و بر اساس شاخص­های موجود، ۲۴ شاخص تعریف شده است که از میان آنها می توان به ۲۰۱۷۵۹۶۹ میلیون ریال اعتبارات پژوهشی مصوب بر اساس قانون، ۱۲۴۲۵۹۲۸ میلیون ریال اعتبارات پژوهشی تخصیص یافته، ۱۳۹۸۲۲۷۷ میلیون ریال درآمدهای قراردادهای پژوهشی و ۳۱۴۰۶۵ میلیون ریال اعتبارات کسب‌شده از رویالتی اشاره کرد.

همچنین ۱۴۹۸میلیون ریال اعتبارات بین الملل و ۵۵۸۷۷۳۵ میلیون ریال اعتبار حاصل از فروش محصولات از دیگر عملکردهای کل کشور بر اساس گزارش‌های ارسال شده به دبیرخانه است. موارد دیگر از این شاخص‌ها به شرح زیر است.

۷۱۴۰۰۲ میلیون ریال کمک‌ها و حمایت‌های دریافت شده برای امر پژوهش

۳۲۳۹۳۲۰میلیون ریال حقوق ثابت پژوهشگران مستخدم دستگاه

۲۲۸۷۲۶۷میلیون ریال حقوق ثابت سایر پرسنل مرتبط

۱۴۲۵۶۵۹۹میلیون ریال قرارداد پروژه‌های تحقیقاتی داخلی دستگاه

۲۱۲۹۵۰۴میلیون ریال قرارداد پروژه‌های تحقیقاتی با دانشگاهها و مراکز پژوهشی

۱۳۳۸۴۲۲میلیون ریال قرارداد پروژه‌های تحقیقاتی با سایر مجریان

۱۷۳۹۱۱میلیون ریال خرید کتب و نشریه‌ها و بانک‌های اطلاعاتی

۳۹۴۴۱۱میلیون ریال خرید تجهیزات پژوهشی از داخل کشور

۱۱۱۳۷۹میلیون ریال خرید تجهیزات پژوهشی از خارج کشور

۱۲۱۵۱۱میلیون ریال هزینه شرکت متخصصان و پژوهشگران در سمینار‌ها و همایش‌ها

۵۸۸۵۱۶میلیون ریال هزینه‌های پرداختی بابت خرید

۱۱۰۸۸۳۱میلیون ریال سایر هزینه‌ها

۳۱۵۳۷ تعداد کل طرح‌های پژوهشی در کلیه حوزه‌های علم و فنّاوری

۴۹۴۷۷ تعداد کل پایان‌نامه‌ها در کلیه حوزه‌های علم و فنّاوری

۶۳۶۷۱ تعداد مقاله‌های منتشرشده در نشریه‌های نمایه شده در ISI, SCOPUS, ISC, HBI, SID, Iran Medex, Pub Med

۳۵۰۸ تعداد کتب منتشره در کلیه حوزه‌های علم و فنّاوری

۸۰۰ تعداد اختراع‌های ثبت‌شده در کلیه حوزه‌های علم و فنّاوری

۱۲۳۴ سرجمع محصولات حاصل از پژوهش

لازم به ذکر است، لیست کامل دستگاه‌ها و مراکزی که در هیچیک از سال‌های برنامه همکاری نداشته‌اند، علاوه بر انعکاس در گزارش ارسالی به مجلس شورای اسلامی بصورت عمومی در پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه شورای عالی عتف، اعلام خواهد شد.

تأکید بر این نکته ضروری است که دستگاه­های مشمول جزء یکم بند میم ماده ۲۲۴ قانون برنامه پنجم، امسال نیز هم­چون سنوات گذشته موظفند اعتبارات تحقیقاتی خود را براساس سیاستگذاری­ها و اولویت­های تحقیقاتی تعیین‌شده توسط شورای عالی علوم، تحقیقات و فنّاوری (عتف) هزینه نمایند و گزارش عملکرد خود را به دبیرخانه شورای عتف ارائه دهند. دستگاه‌ها می‌بایست گزارش مربوط به سال ۱۳۹۳ را در قالب تعیین شده توسط دبیرخانه شورا (فایل اکسل گزارشات) حداکثر تا تاریخ ۹۴/۰۲/۲۵ تهیه و به نشانی رایانامهpayesh@atf.gov.ir ارسال نمایند.

منبع: روابط عمومی دبیرخانه شورای عالی علوم

The post گزارش عملکرد اعتبارات تحقیقاتی و فنّاوری کشور در سال ۹۲ appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه