سه روز دیپلماسی علمی

به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، پنجمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهم ترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی برگزاری اجلاس وزرای علوم جنبش عدم تعهد در تهران، وضعیت بودجه صندوق نوآوری و شکوفایی و برگزاری مراسم روز ملی فناوری فضایی پرداختیم.

۳۱ وزیر عدم تعهد در تهران

سوم اسفند ماه اجلاس وزرای علوم و فناوری جنبش عدم تعهد با حضور نمایندگان ۵۸ کشور و نهاد بین‌المللی و ۳۱ وزیر علوم جنبش عدم تعهد به مدت سه روز، به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری وزارت امور خارجه و سایر نهادهای ذیربط در تهران برگزار می‌شود.

عدم تعهد

هدف از برگزاری این نشست که برای اولین بار به‌صورت نشستی مستقل در زمینه علم و فناوری کشورهای جنبش عدم‌تعهد به ‌میزبانی ایران برگزار می‌شود، سیاست‌گذاری کلان علم و فناوری در کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها و توسعه دیپلماسی‌علم و فناوری اعلام شده است. همچنین به گفته سالار آملی دبیر این همایش معاونین سایر کشورها نیز با معاونین پژوهش و آموزشی کشورمان در رابطه با مباحثی از جمله اعطای بورس و برقراری پروژه‌های مشترک با کشورهای جنبش عدم تعهد ملاقات دارند. ایشان یکی از اهدف اصلی این کنفرانس را تحکیم مرجعیت علمی و فناوری ایران با توجه به رشد چشمگیر این کشور،‌ همکاری جنوب به جنوب و توسعه دیپلماسی علمی و فناوری است.

این کنفرانس سه روزه در حالی برگزار می‌شود که در روز اول آن مقامات کارشناس جنبش عدم تعهد،‌ دور یکدیگر جمع شده و در روز دوم وزاری علوم و روز سوم وزرای علوم کشورهای جنبش عدم تعهد دور هم جمع می‌‌شوند و به مباحث علم و فناوری می‌پردازند. همچنین در روز اول بیانیه تهران که در نیویورک به بحث گذاشته شده است در صورت انجام یک نگاه تحلیلی از سوی مسئولان کشورهای جنبش عدم تعهد بررسی می‌شود.

صندوق نوآوری و عاقبت مبهم بودجه

صندوق نوآوری و شکوفاییتامین مالی شرکت های دانشبنیان به جهت ریسک بالای سرمایه گذاری، از مهم ترین خلأ های این حوزه است. به همین منظور سال ۱۳۹۰ هیأت وزیران طی مصوبه ای صندوقی را با نام صندوق نوآوری و شکوفایی به جهت کمک به تحقق و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، تکمیل زنجیره ایده تا بازار و تجاری‌سازی نوآوری‌ها، دستاوردهای پژوهشی و اختراعات و کاربردی شدن دانش از طریق ارائه کمک‌ها و خدمات مالی و پشتیبانی به شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان تشکیل داد.

سال های گذشته از جمله مواردی که مدام در رسانه ها توسط مسئولین مختلف به جهت نقد و تأیید عملکردها به صورت مداوم بیان می‌شد بودجه این صندوق بود. از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گرفته تا سلطانی رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی و حتی رئیس جمهور آقای دکتر روحانی در این باب سخنرانی کرده‌اند.

اخیرا ستاری در چند مصاحبه مکررا به افزایش بودجه این صندوق برای سال ۹۴ تأکید کرد (اینجااینجااینجا). همچنین در این خصوص نیز سلطانی رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان درخواست شده بود که با مخالفت وزیر صنعت(به علت ایجاد تورم در جامعه!) این مبلغ به ۸۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت و در لایحه بودجه ۹۴ جای گرفت.

اما بودجه سال ۹۴ صندوق نوآوری و شکوفایی با رقم پیشنهادی ۳۰۰ میلیون دلاری دولت با هدف تامین سرمایه صندوق از محل صندوق توسعه ملی، به مجلس ارسال شد و در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافت. این رقم پس از بررسی در کمیسیون تلفیق، مجددا به ۳۰۰ میلیون دلار کاهش یافت و در مصوبه بند ز تبصره پنج بودجه، نام صندوق نوآوری و شکوفایی از مصوبه حذف شد. به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس با توجه به عملکرد این صندوق در سال های گذشته و انباشت سرمایه بجای اعطای تسهیلات، تصمیم به حذف این صندوق در مسیر این تسهیلات و جایگزینی بانک ها گرفته‌اند.

البته ناگفته نماند این طرح هنوز در صحن علنی مطرح نشده است و با تلاش‌های صورت گرفته ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری، با نظر مثبت لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و با همکاری بسیاری از نمایندگان عضو، موضوع به دلیل ابهام در بند ز تبصره پنج بودجه مجددا به کمیسیون تلفیق بازگشته است.

روز ملی فناوری فضایی با دو هفته تأخیر

مراسم روز ملی فناوری فضایی که هر سال ۱۴ بهمن ماه برگزار می‌شد، هفته گذشته به علت مشغله کاری رئیس جمهور با دو هفته تاخیر برگزار شد.

سازمان فضایی ایران

رئیس جمهور طی سخنانی بر اهمیت سلطه و تسلط بر علوم اشاره کردند و گفتند که این امر نیازمند برنامه‌ریزی، هدف‌یابی و دستیابی به همه اهداف است. امروز در مجموعه دانش فضایی همه تحقیقات را که در کنار هم قرار می‌دهیم برای ما روشن می‌شود که چه می‌خواهیم.

تأمل در برگزاری با تاخیر این مراسم در این ایام که خبر انحلال پژوهشگاه فضایی و شايعه مربوط به انحلال سازمان فضايي، محدود كردن فعاليت‌هاي آن در حد يك سازمان زير وزارتخانه‌اي و كاهش بودجه اين سازمان این روز ها خبر ساز شده است خالی از لطف نیست. توجه به علوم فضایی در نقشه جامع علمی کشور بعنوان اولویت از درجه‌بندي الف برخوردار است. همچنین اجراي اين سند بالادستي مورد تأكيد و پيگيري مقام‌ معظم رهبري و لازم الاجرا است. علاوه بر اينكه اين سند در يك چشم انداز ۱۵ ساله دستيابي به فناوري اعزام انسان به فضا و كسب دانش طراحي و ساخت و پرتاب ماهواره به مدار زمين با مشاركت جهان اسلام و همكاري‌هاي بين‌المللي را مورد تأكيد قرار داده است.

همچنین امسال این مراسم به دلیل تغییر ساختار سازمان فضایی ایران و پیوستن این سازمان به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رنگ و بویی کاملا ارتباطی به خود گرفت به نحوی که در این مراسم علاوه بر تمامی‌ معاونان وزیر ارتباطات و مسوولان شرکت‌های تابعه این وزارتخانه کارمندان وزارت ارتباطات و شرکت‌های زیر مجموعه این وزارتخانه حضور داشتند و به نوعی مراسم روز ملی فناوری فضایی شبیه به دورهمی‌ کارمندان وزارت ارتباطات بود و این حضور مسوولان و کارمندان وزارت ارتباطات حضور مسوولان سازمان فضایی را در این مراسم به نوعی به حاشیه برد. در این گردهمایی که معاونان وزیر ارتباطات و مدیران شرکت‌های تابعه این وزارتخانه از جمله شرکت پست، مرکز تحقیقات مخابرات ایران، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، شرکت ارتباطات زیر ساخت و سازمان فناوری اطلاعات حضور داشتند.

سایر اخبار مهم علم و فناوری در هفته گذشته:

ماهواره شریف‌ست مشکلی ندارد/ زمان پرتاب از سوی سازمان فضایی اعلام می‌شود 

توجه ویژه به مناطق محروم در جذب هیات علمی/ شرایط سنی برای جذب هیات علمی

وضعیت اعتراض به پرونده بورسیه‌ها تا پایان امسال به سرانجام می‌رسد

وزیر علوم: دانشگاه‌ها نگاه امنیتی در کمیته‌های انضباطی را حذف کنند

بررسی ۸۷۲ رشته فاقد مجوز در دانشگاه آزاد/ ۳۴۹ رشته مورد تایید قرار گرفت

حضور نهادهای قدرتمند اقتصادی و شرکت‌های موفق دانش‌بنیان در پنجمین «علم تا عمل»

ستاری: آموزش علم و فناوری در عرصه دانش‌آموزی باید جدی گرفته شود

The post سه روز دیپلماسی علمی appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه