با دیپلماسی علم و فناوری آشنا شوید

به گزارش عیارآنلاین، کارگاه آشنایی با دیپلماسی علم و فناوری در دانشگاه تهران به میزبانی مرکز مطالعات عالی بین‌الملل در دوشنبه گذشته برگزار شد. در این کارگاه آموزشی که با حضور دانشجویان و اساتید دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، مهندس حسین احمدی، معاون بین‌الملل مرکز همکاری‌های فناوری و نوآوری و مهندس علی‌مرتضی بیرنگ معاون امور بین‌الملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به تبیین مفهوم دیپلماسی علم و فناوری، اهمیت این موضوع برای جمهوری اسلامی ایران و اقدامات صورت گرفته در کشور پرداختند.

در ابتدای این کارگاه دکتر بیژن پیروز، رئیس مرکز مطالعات عالی بین‌المللی ضمن عرض خوشامدگویی به مهمانان، از آمادگی این مرکز برای انجام فعالیت‌های علمی در حوزه دیپلماسی علم و فناوری خبر دادند و این کارگاه آموزشی را گام اول این فعالیت‌ها دانستند.

در ادامه معاون بین‌الملل مرکز همکاری‌های فناوری و نوآوری ریاست جمهوری، به تبیین مفهوم دیپلماسی علم و فناوری پرداخت. وی گفت: بحث دیپلماسی علم و فناوری در حدود ۵ سال است که از سوی مرکز همکاری‌ها فناوری در کشور مطرح‌شده است و تلاش شده تا این مفهوم در کشور نهادینه شود.

مهندس احمدی در محورهای مفهوم و ابعاد دیپلماسی علم و فناوری، ضرورت پرداختن به دیپلماسی علم و فناوری، اهدافی که با این رویکرد می‌توان دنبال کرد، تعاملات با رویکرد دیپلماسی علم و فناوری، الزامات و چالش‌ها و نگاهی کوتاه به تجارب دیگر کشورها؛ سخنان خود را مطرح کرد.

وی در تشریح مفهوم دیپلماسی علم و فناوری گفت: در تعریف کلی یک برخورد بین دیپلماسی و علم و فناوری وجود دارد. که با دو رویکرد قابل‌بررسی است یعنی خدماتی که دیپلماسی می‌تواند برای علم و فناوری بدهد و ظرفیتی که علم و فناوری می‌تواند برای توسعه دیپلماسی ایجاد کند.

۳
وی تأکید کرد، به علت گستردگی هر دو حوزه علم و فناوری و دیپلماسی اجماع نظری درباره این مفهوم وجود ندارد هر کس از منظر خودش و اهدافی که دارد به آن نگاه می‌کند.

مهندس احمدی گفت: ما یک حلقه‌ای داریم به نام علم تا بازار. این زنجیره حلقه‌های متعددی دارد که ابتدای آن ایده است و انتهای آن مارکت و بازار قبلا این حلقه‌ها بیشتر ملی تعریف می‌شد اما امروز این تعدد حلقه‌ها از مرزها دارد می‌گذرد. یعنی ممکن است ایده اینجا باشد بازار جای دیگری باشد و یا ایده اینجا باشد سرمایه در جای دیگری باشد. در بحث سرمایه‌گذاری خصوصاً در فناوری‌های هایتک و خصوصاً در بحث تحقیق و توسعه سرمایه‌های یک کشور جوابگو نیست و باید یک تلفیقی باشد و شکل‌گیری شرکت‌های بین‌المللی بزرگ در این حوزه مؤید این نکته است.

وی درباره اهداف دیپلماسی علم و فناوری تأکید کرد: در بحث اهداف دیپلماسی علم و فناوری چند هدف وجود دارد که عمدتاً اهداف آشکار مطرح می‌شود و اهداف پنهان مطرح نمی‌شود . مثلاً پرداختن به چالش‌های جهانی، ارائه تضمین‌های بین‌المللی دوجانبه، بهبود رقابت جهانی ، حمایت از توسعه اقتصادی، حل اختلافات منطقه‌ای و… ازجمله اهداف ظاهری است که برای دیپلماسی علم و فناوری می‌شمارند. موضوعات اقتصادی، بحث بازار و استفاده ا ز ظرفیت‌های سایر کشورها و جذب نخبگان آن‌ها از اهداف درونی‌تری است که برای این موضوع بیان می‌شود.

معاون بین‌الملل مرکز همکاری‌ها افزود: بحث علم و فناوری از بحث‌هایی است که می‌تواند کمک کند تا ما از انزوا خارج شویم . برای مثال در حوزه نانو ما با یک برنامه ده‌ساله توانسته‌ایم اثرگذار باشیم. در این حوزه دو بحث وجود دارد یا ما قاعده‌پذیریم و یا قاعده گذار اگر در یک بحثی به‌موقع ورود پیدا کنیم قاعده گذار می‌شویم و اگر به‌موقع وارد نشویم ما قاعده‌پذیر خواهیم شد.

مهندس احمدی در ادامه به تجربه کشور در جایگزین کردن هدایای فناورانه به‌جای هدایای سنتی در سفرهای ریاست جمهوری اشاره کرد و این کار را به‌عنوان یکی از اقدامات دیپلماسی علم و فناوری کشور دانستند.

در بخش بعدی کارگاه آموزشی دیپلماسی علم و فناوری، معاون بین‌الملل معاونت علمی ریاست جمهوری به بیان اقدامات صورت گرفته در راستای تحقق این موضوع پرداخت. وی در سخنان خود به امضای سند اقدام مشترک در حوزه دیپلماسی علم و فناوری بین دکتر ظریف و دکتر ستاری در نشست سفرا در سال گذشته اشاره کرد. وی افزود در این سند یک برنامه سه‌ساله برای دیپلماسی علمی و فناوری کشور تدوین‌شده است که شامل ایجاد یک‌رشته آموزشی در حوزه دیپلماسی علم و فناوری و ایجاد یک گروه پژوهشی مطالعاتی در حوزه دیپلماسی علم و فناوری در دفتر مطالعات وزارت خارجه است.

۷
مهندس بیرنگ گفت: در تمام دوره‌هایی که برای سفرا برگزار می‌شود بخشی از آن به بحث دیپلماسی علم و فناوری و آشنایی نمایندگان جمهوری اسلامی در خارج از کشور با این موضوع مربوط می‌شود. آشنایی با ادبیات این حوزه، آشنایی با دستاوردهای علمی و فناوری کشور و بازدید از مراکز علمی و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان ازجمله آموزش‌هایی است که به سفرا ارائه می‌شود.

بیرنگ تأکید کرد، وزارت خارجه به این باور رسیده است که در تعاملاتش با سایر کشورها یکی از محورها می‌تواند همکاری‌ها و تعاملات علمی و فناوری باشد و امروز یکی از شاخص‌های نانوشته در حوزه ارزیابی نمایندگی‌ها و سفرا همکاری‌های علمی و فناوری است.

معاون امور بین‌الملل معاونت علمی و فناوری افزود دیپلمات‌های ما این را می‌دانند که اگر نمایندگان سایر کشورها دستاوردهای ما را در حوزه علم و فناوری ببینند نوع نگاهشان به‌طرف ایرانی و موضوعات مورد بحثشان متفاوت خواهد شد و در مذاکرات کفه ما سنگین‌تر می‌شود.

مهندس بیرنگ چین را یکی از اولویت‌های همکاری علمی و فناوری دانسته و افزود یکی از موارد دستور کار دیپلماسی علم و فناوری در سال جاری گسترش همکاری‌های علمی و فناوری با چین است. چین در اکثر حوزه‌های فناوری جز برترین‌های دنیا محسوب می‌شود.

وی از طرحی برای استفاده از ظرفیت سفرهای ریاست جمهوری و مقامات برای توسعه همکاری‌ها علمی و فناوری خبر داد و گفت در این طرح قرار است نمایندگانی از شرکت‌های خصوصی دانش‌بنیان مقامات را همراهی کنند.

۵

منبع: دیپلماسی علم و فناوری

The post با دیپلماسی علم و فناوری آشنا شوید appeared first on عیارآنلاین.

عضویت در خبرنامه