به گزارش سرویس علم و فناوری عیارآنلاین، سیزدهمین بسته خبری علمی و فناوری که به مهمترین رویدادهای این حوزه اختصاص دارد، منتشر شد. در این شماره به بررسی سه پرونده مهم در هفته گذشته پرداختیم. طرح ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی، جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی و ظرفیت های کماکان مازاد دانشگاه آزاد موضوع این پروندهها میباشد.
پرونده اول: « پیش به سوی ادغام دو خط موازی »
پرونده اول عیارآنلاین به شورای عالی فضای مجازی میپردازد. یکشنبه هفته پیش نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اولویت قراردادن بررسی طرح ادغام شورای عالی فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی موافقت کردند. سپس در نشست علنی (سهشنبه ۲۲ اردیبهشتماه) در جریان بررسی این طرح با کلیات طرح موافقت کردند. این موضوع در مجلس و دولت با واکنشهای مختلفی روبرو شد و مخالفان و موافقان موضوعاتی را مطرح میکردند. ادعای مخالفان بر اینست که تمام امور اجرایی کشور باید از طریق قوه مجریه انجام شود و با تصویب کلیات طرح مذکور برخی از تکالیف و ابزارهای وزارت ارتباطات بلا استفاده میشود. از طرفی هم موافقان میگویند شورای عالی فضای مجازی نسبت به همه شوراهای قبلی از جامعیت بیشتری برخوردار است و این کار به این دلیل است که وجود شوراهای مختلف در رابطه با یک موضوع به موازی کاری منتهی میشود.
در این میان اعضای شورای عالی فضای مجازی نیز از این اوضاع شکایت دارند و معتقدند شورا در این سه سال کاری انجام نداده و یکی از علت های مهم آن را وجود نهادهای موازی میدانند. در این باره علی رضا شاه میرزایی (یکی از اعضای شورا) میگوید تنها راه این است که درب شوراهای موازی تخته بشود که آن هم دست مجلس است و مجلس در این سه سال به راحتی میتوانست این کار را بکند. همانطور که کارشناسان و برخی اعضای شورا معتقدند که رئیسجمهور و رئیسمجلس به عنوان دو عضو موثر در شورا میتوانستد مسیر شورا را تغییر دهند و میتوانستند جلوی موازیکاری در فضای مجازی را با یک مصوبه یک خطی ببندند ولی این کار را انجام ندادند.
در نهایت به دلیل برخی ابهامات در جزئیات طرح مذکور، رئیس مجلس پیشنهاد دو شوری بودن این طرح را مطرح کرد که نمایندگان با این پیشنهاد موافقت کردند. از این رو طرح مذکور برای بررسی و اصلاح به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع میشود تا پس از رفع ابهامات بار دیگر به صحن علنی مجلس ارسال شود.
پرونده دوم: «جشنواره ملی فنآفرینی شیخ بهایی»
هفته گذشته یازدهمین جشنواره ملی فن آفرینی شیخ بهایی با حضور وزرای علوم و ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از دانشگاهیان و فعالان عرصه فن آفرینی کشور در دانشگاه شهید بهشتی آغاز به کار کرد. یکی از اهداف اصلی این جشنواره کامل کردن چرخه تبدیل دانش به ثروت است. در بخش مسابقهای جشنواره شرکت کنندگان در سه حوزه فنآفرینان، طراحان کسب و کار و سرمایه گذاران کارآفرینی به رقابت پرداختند. جالب آنکه این جشنواره مانند سالیان قبل خیلی آرام و بی سر و صدا برگزار گردید و همان روند تکراری سالیان گذشته را ادامه داد. گفتنی است این جشنواره تا روز دوشنبه ۲۱ اردیبهشت سال ۹۴ در دانشگاه شهید بهشتی ادامه داشت.
وزیر ارتباطات در این جشنواره بر حمایت این وزارتخانه از شرکتهای دانش بنیان تاکید کرد و گفت: اعتباراتی در قالب وجوه اداره شده در این وزارتخانه وجود دارد که میزان آن سال گذشته ۹۰ میلیارد تومان و برای امسال ۱۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. اما با جستجو در خبرها گزارش هیچ اقدامی از جانب وزارت ارتباطات در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان منتشر نگردیده است و معلوم نیست این ۹۰ میلیارد تومان کجاست؟
درباره این ۱۲۰ میلیارد امسال نیز گفته شده است که با اعلام فراخوان، ۲۸۰ شرکت برای دریافت این حمایتها ثبتنام کردند باید دید این مبلغ چه زمانی و چگونه به واجدین شرایط اعطا میشود.
پرونده سوم: «دانشگاه آزاد و باز هم ظرفیت مازاد!»
از شهریورماه سال گذشته که افزایش پذیرش ۱۳۸ درصدی دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و رشد ۲۷۱ درصدی در مقطع دکتری را در دانشگاه آزاد خبرساز شد هنوز این ماجرا ادامه دارد. زارعی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در خصوص بررسی مجوز رشته محلهای مقطع دکتری دانشگاه آزاد اظهار کرد: عملکرد دانشگاه آزاد در حوزه تحصیلات تکمیلی ادامه همان رویه توسعه کمی این دانشگاه است که با سرعت از سوی مسئولین این دانشگاه در حال پیگیری است. این دانشگاه با حجم بالای دانشجوی مقطع دکتری مواجه است اما استانداردهای لازم در خصوص آموزش به این مقطع از جمله وضعیت هیات علمی هنوز روشن نیست. دراین میان مسئولین وزارت علوم در مقابل دانشگاه آزاد رودربایستی وار رفتار میکنند! گاهی از توسعه کمی دانشگاه های کشور شکایت میکنند گاهی نیز از تفاهم و نهایت همکاری با مسئولین دانشگاه آزاد در مورد کدرشته های غیرمجاز خبر میدهند و میگویند جای هیچ نگرانی نیست! علی آهونمنش رئیس اتحادیه موسسات غیرانتفاعی و غیردولتی نیز که از مخالفین سرسخت دانشگاه آزاد است در این باره میگوید وقتی در فاصله زمانی دو ساله هنوز وزارت علوم به نتیجهای موثر در رابطه با کد رشته محلهای دانشگاه آزاد نرسیده است، طبیعتا در فواصل ۱۰ روزه نمیتواند نتیجه کد رشته محلهای دانشگاه آزاد را مشخص کند. در هرصورت بنا بر اذعان همین مسئولین قرار است تا پایان اردیبهشت ماه این قضیه به طور کلی فیصله یابد.
راهاندازی سامانه اسناد سیاستی حوزه علموفناوری کشور
رئیس پژوهشکده مطالعات فناوری از راه اندازی سامانه اسناد سیاستی حوزه علم و فناوری کشور تا پایان سال جاری خبرداد. با راه اندازی این سامانه اطلاعات بروزی از وضعیت سیاست های علم و فناوری کشور در دست خواهیم داشت و اطلاع می یابیم که چه اسنادی مصوب شده، کدام اسناد در حال تهیه است و چه اسنادی از رده خارج شده اند. همچنین با این سامانه فضای سیاستگذاری کشور شفاف شده و زمینه برنامه ریزی در حوزه علم و فناوری کشور مساعد می شود که در برنامه ریزی های آینده نیز موثر خواهد بود.
توجه به توسعه علوم انسانی بخش مهمی از اقتصاد دانشبنیان است
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به توانایی بالا و امکانات ارزنده حوزه علوم انسانی در گسترش اقتصاد دانشبنیان، گفت: استفاده از امکانات و ظرفیتهای این حوزه اثرگذار، از راه شناسایی فرصتها و توانمندیها، میتواند در تحقق اقتصاد دانشبنیان که مقوم اقتصاد مقاومتی است، جریان ساز باشد.
زاهدی: ادامه فعالیت سرپرستان ۲۸ دانشگاه از جمله دانشگاه تهران غیرقانونی است
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: هم اکنون فعالیت سرپرستان دانشگاههایی همچون تهران، یاسوج، اصفهان، پیام نور غیرقانونی است و باید تعیین تکلیف شود در غیر این صورت ادامه فعالیت آنان قانونشکنی است.
زخم طرحهای کلان ملی نیازمند مرهم تامین اعتبار است
سجادی فر دبیر علمی ستاد طرحهای کلان ملی گفت: تخصیص اندک زمان برای تعریف طرحهای کلان، عدم وجود یک آینده نگاری ملی قبل از اینکه ما به نیازهای کشور برسیم، از جمله مهمترین مسائلی بوده که گریبان طرحهای کلان را گرفته است.
تحقیقو تفحص از بورسیههای وزارت علوم به دور از غرضورزی است
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: با توجه به اینکه شفافیت لازم در خصوص نحوه اعطای بورس و جذب هیئت علمی در طی سالهای اخیر وجود ندارند نمایندگان به دور از انگیزه سیاسی خواستار روشن شدن شرایط اعطای بورس در کشور شدهاند.
استناد صندوق رفاه دانشجویان به قراردادهایی که وزیر علوم آن را صوری میداند
وزارت علوم که به قراردادهای مدیریت دوره گذشته با شرکتهای سرمایهگذار اشکال وارد کرده و این قراردادها را صوری میداند، برای بازپسگیری پول از این شرکتها در دادخواست به دادگاه عمومی به همین قراردادها استناد کرده است.
موافقتنامه اعطای جایزه تجاریسازی فناوری با دو دانشگاه امضا شد
معاون نوآوری و فناوری تجاریسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از امضای موافقتنامه بین این معاونت و دو دانشگاه تهران و آزاد اسلامی برای اعطای جایزه تجاریسازی فناوری خبر داد.
تخصیص یک درصد اعتبار دستگاه ها به پژوهش، جزئی از مقررات شد
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اجرای قانون اختصاص ۱درصد اعتبارات دستگاه های اجرایی به پژوهش را باعث افزایش سهم این بخش از تولید ناخالص داخلی(GDP) عنوان کرد.
The post آیا دو خط موازی به هم میرسند؟ appeared first on عیارآنلاین.